Moscova se opune limitării puterii de veto a membrilor permanenţi ai CSONU

Sesiune a Consiliului de Securitate al ONU.
Sesiune a Consiliului de Securitate al ONU. (Captură Foto)

Rusia şi-a manifestat opoziţia faţă de o propunere privind restricţionarea puterii de veto a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (CSONU).

“Nu putem fi de acord cu ideea restricţionării puterii de veto a celor cinci membri permanenţi”, a declarat marţi viceministrul rus de Externe Gernnadi Gatilov.

Propunerea franceză asupra limitării puterii de veto a membrilor permanenţi “este tot mai vehiculată în ultima perioadă”, a declarat acesta.

Guvernul preşedintelui francez Francois Hollande urmăreşte în mod activ ideea limitării utilizării puterii de veto de către membrii permanenţi ai CSONU - adică Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie – atunci când vine vorba de crime care privesc atrocităţi în masă.

Înaltul diplomat rus a susţinut că limitarea acestui drept în cazuri speciale “ar însemna o deviere de la principiul unanimităţii membrilor permanenţi ... de la sistemul de control şi echilibru.”

Rusia şi-a exercitat puterea de veto de 4 ori începând cu 2011 pentru a bloca rezoluţii ONU împotriva guvernului sirian, care este implicat într-un război civil în care au murit peste 200.000 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe