Moscova schimbă strategia: gazele naturale livrate Moldovei se vor ieftini

(STR / AFP / Getty Images)

Gigantul rus Gazprom va micşora cu 18% preţul gazelor naturale livrate Republicii Moldova începând cu al doilea trimestru din 2015, a anunţat Ministerul Economiei din Republica Moldova.

”În trimestrul II al anului curent, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă cu 18 la sută mai puţin decât în lunile ianuarie-martie 2015. Concernul rus Gazprom a informat Moldovagaz, că, începând cu 1 aprilie, va livra gaze naturale către Republica Moldova la preţul de 252,5 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Comparativ cu trimestrul I, pentru lunile aprilie — iunie preţul a fost micşorat cu peste 58 de dolari”, se arată în informarea ministerului de resort din Republica Moldova.

Prin contractul semnat între Gazprom şi Moldovagaz, preţul de achitare pentru gazele livrate se stabileşte trimestrial, în baza unei formule specializate, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională din ultimele 9 luni ale perioadei precedente, mai arată sursa citată.

"Generozitatea" ruşilor vine la scurtă vreme după ce Republica Moldova a început să importe gaze naturale din România prin gazoductul Iaşi-Ungheni, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Partea română anunţa la începutul lui martie 2015 că va furniza Moldovei gaze la un preţ mai mic cu 55 de dolari/mia de metri cubi decât preţul dat de Gazprom autorităţilor de la Chişinău.

În prezent, cantitatea de gaze furnizată prin gazoductul Iaşi - Ungheni este departe de a acoperi nevoile Moldovei însă gazoductul urmează să fie extins în următorii ani, de asemenea cu sprijin UE, până la Chişinău, astfel încât dependenţă Moldovei de Rusia să fie diminuată cât mai mult.

Mai merită menţionat că, în urmă cu mai puţin de trei săptămâni Rusia ameninţa că va întrerupe livrările de gaze naturale către Republica Moldova din cauza datoriei acumulate, strategie pe care Moscova o aplica frecvent în relaţia cu Ucraina, de exemplu, în încercarea de a forţa autorităţile de la Kiev să ia decizii pe placul Moscovei.

De altfel, "jocul" cu furnizarea gazului a fost şi este unul din instrumentele forte de care se foloseşte Moscova pentru a stopa apropierea ţărilor din fostul bloc comunist de structurile UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.