Moscova întoarce un europarlamentar de pe aeroport. Intrarea acestuia considerată ”un act criminal”

Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014.
Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Un parlamentar al Uniunii Europene a declarat că autorităţile ruse i-au refuzat intrarea în ţară când a aterizat din Bruxelles pentru a observa un proces de judecată, numind tratamentul Moscovei drept unul ”fără precedent”, a relatat Bloomberg.

Rebecca Harms, co-liderul grupului Green al Parlamentului European, a declarat că a fost lăsată să aştepte trei ore pe un aeroport din Moscova ca apoi să i se spună că este o persoană ”nedorită” şi că intrarea sa în Rusia ar reprezenta ”un act criminal”.

Posesoare a unui paşaport diplomatic german, Harms a adăugat că i s-a cerut să ia următorul avion spre Bruxelles.

”A fost aproape un teatru”, a declarat Harms reporterilor din Bruxelles. ”Mi-a amintit foarte mult de timpurile Uniunii Sovietice”.

Harms este cunoscută pentru opiniile sale pro-Ucraina.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au destrămat după abuzurile comise de Kremlin în estul Ucrainei, unde forţele pro-ruse se confruntă cu armata ucraineană de mai multe luni. Conflictul, care a ucis peste 3000 de persoane, a făcut ca UE să impună sancţiuni asupra companiilor şi indivizilor din Rusia, în timp ce guvernul rus a retaliat cu o interdicţie a importurilor de bunuri alimentare din blocul format din 28 de naţiuni.

Harms a declarat că, probabil, a fost vizată din cauza faptului că a călătorit frecvent în capitala ucraineană Kiev şi că a sprijinit sancţiunile UE împotriva Rusiei. De asemenea, Harms a declarat se află pe o listă rusă cu europarlamentari pe care Rusia plănuieşte să-i sancţioneze diferite feluri.

”Potrivit informaţiilor noastre, aceasta este prima oară când un membru al Parlamentului European a fost prevenit să intre în Rusia”, a comunicat grupul Verde din adunarea UE.

Pilotul ucrainean

Harms a declarat că plănuia să participe la procesul de judecată intentat sub acuzaţia de spionaj pilotului ucrainean Nadiya Savchenko şi că şi-a anunţat vizita în avans.

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a protestat astăzi împotriva refuzului Rusiei de a o primi în ţară pe Harms şi că deţinerea lui Savchenko ”rămâne o problemă îngrijorătoare”.

Harms a declarat că Ambasada germană din Moscova a înregistrat o plângere la adresa oficialilor ruşi. Preşedintele parlamentului european Martin Schulz, care este german, a declarat că va trimite o scrisoare ambasadei ruse din Bruxelles în urma ”acestui incident diplomatic grav”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe