Moscova îngrijorată că agenţiile americane de informaţii ar spiona internauţii ruşi

Serviciile americane de informaţii ar putea avea acces la traficul Internetului din Rusia prin punctele de schimb online majore din afara ţării, au declarat pentru Vedomosti un oficial federal rus şi surse apropiate de membri ai guvernului moscovit şi ai administraţiei prezidenţiale.
(Getty Images)

Agenţia pentru Securitate Naţională americană (NSA) are un centru major în Stockholm cu acces la traficul care trece prin nodurile majore de schimb de trafic, oferind serviciilor americane de informaţii oportunitatea de a verifica datele din acele puncte, de a le decoda şi de a crea un program de căutare după cuvinte cheie pentru a depista terorişti, a declarat una dintre surse. Totuşi, serviciile vor obţine de asemenea şi informaţii despre tranzacţii bancare, date şi corespondenţă internă privind statul rus, adaugă sursele.

Directorul general al companiei IT Inoventica, Vitali Slizen, a declarat pentru Vedomosti că el cunoaşte cel puţin un centru de analiză a datelor care deserveşte interesele serviciilor străine de informaţii, şi care este localizat în apropierea unui punct major de schimb de trafic în Londra. De asemenea, el a precizat că două puncte primare în Londra şi Frankfurt primesc date de la utilizatorii din Rusia.

Datele sunt de asemenea văzute în străinătate atunci când cetăţenii ruşi accesează servicii şi resurse externe, lucru care se întâmplă destul de des din moment ce majoritatea serviciilor sunt localizate în afara Rusiei, în timp ce utilizatorii europeni şi americani rareori încearcă resursele ruseşti, a adăugat oficialul. Totuşi, din moment ce punctele de schimb europene nu vând trafic de ieşire separat de traficul de intrare, ci le vând în pachete, canalul de intrare, care este mai slab utilizat, este umplut cu trafic rusesc intern. Acest trafic intern formează “bucle” şi în cele din urmă iese din ţară, a mai precizat oficialul.

Un reprezentant al unuia dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii a confirmat această problemă, deşi surse de la alţi doi operatori diferiţi au negat acest lucru şi au afirmat că astfel de “bucle” nu sunt raţionale din punct de vedere economic din moment ce companiile trebuie să plătească în valută străină pentru ele şi pot genera cheltuieli suplimentare. Ministerul rus al Telecomunicaţiilor a propus o nouă variantă a legii privind reglementarea Internetului rusesc, care se concentrează în special pe traficul din interiorul ţării, a precizat Vedomosti. Potrivit unuia dintre oficialii federali, mişcarea are legătură cu potenţialele ameninţări externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe