Moscova critică un general american care vrea să distrugă sistemul antiaerian al Rusiei

(Captură Foto)

Rusia îl critică pe generalul american Jeffrey Harrigian pentru că a vorbit despre modul în care SUA planifică distrugerea tuturor sistemelor de apărare aeriană din enclava rusă Kaliningrad, afirmând că „fără îndoială” SUA ar putea face acest lucru.

Kaliningrad este o enclavă situată la Marea Baltică, între Lituania şi Polonia, capturată de Stalin de la Germania către sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Rusia menţine acolo o prezenţă militară însemnată, inclusiv arsenal nuclear, cu care ameninţă Europa.

Generalul american Jeffrey Harrigian a declarat săptămâna trecută că "dacă trebuie să intrăm acolo pentru a elimina, de exemplu, IADS Kaliningrad (Sistemul Integrat de Apărare Aeriană), să nu existe nicio îndoială că avem un plan", a transmis revista Breaking Defense.

Oficialii Ministerului rus de Externe consideră declaraţia o „ameninţare” şi, de asemenea, spun că este deosebit de iresponsabilă, în timp ce Ministerul Apărării a declarat că Kaliningradul este bine aparat de agresiunile americane.

"În primul rând, considerăm că este o ameninţare. În al doilea rând, considerăm că aceste declaraţii sunt absolut iresponsabile", a declarat Ministerul Apărării din Rusia.

"Regiunea Kaliningrad este protejată în mod fiabil de orice "planuri agresive dezvoltate în Europa de către temporarii generali americani", a adăugat acesta.

Forţele americane din Polonia desfăşoară adesea exerciţii militare axate pe invadarea regiunii Kaliningrad.