Moscova critică noile sancţiuni aplicate de SUA în legătură cu criza ucraineană

Sediul din Moscova al ministerului rus de externe.
Sediul din Moscova al ministerului rus de externe. (Captură Foto)

Ministerul rus de Externe a criticat ultimele sancţiuni impuse de SUA împotriva mai multor companii şi cetăţeni din Rusia din cauza rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

“Prin introducerea de noi sancţiuni împotriva cetăţenilor şi companiilor ruseşti, SUA a demonstrat din nou că a făcut o alegere în favoarea intensificării confruntării”, conform declaraţiei ministerului, publicată vineri.

Joi, Biroul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului american al trezoreriei a anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva a 11 cetăţeni şi a altor 15 companii din Rusia.

Interdicţiile “nu numai că distrug relaţiile dintre SUA şi Rusia, ci ele subminează, de asemenea, colaborarea în vederea rezolvării altor probleme globale”, a declarat ministerul. “Bineînţeles, acest lucru nu va rămâne fără un răspuns din partea noastră.”

Vineri dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ar putea răspunde împotriva sancţiunilor în mod asimetric.

“Nu putem exclude nicio acţiune asimetrică. Totuşi, nu acesta este scopul nostru”, a declarat Peskov. “Atitudinea noastră faţă de sancţiunile americane este binecunoscută: considerăm aceste sancţiuni ilegale, împotriva legilor internaţionale şi dăunătoare pentru relaţiile bilaterale.”

Ambasada americană din Moscova a declarat vineri că interdicţiile extinse reprezintă o “măsură de rutină luată pentru a întări sancţiunile existente.”

Începând din martie 2014, SUA şi alte câteva ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza acuzaţiilor că Moscova ar fi implicată în criza din estul Ucrainei, care a izbucnit după ce armata ucraineană a lansat operaţiuni militare pentru a suprima forţele pro-ruse din estul ţării.

Rusia a negat acuzaţiile şi a impus, la rândul ei, anumite interdicţii asupra importurilor de produse alimentare din SUA, UE, Australia, Canada şi Norvegia în august 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe