Moscova: Comunişti ruşi atacă deputaţi din cauza unei statui dedicate lui Lenin

Statuie a lui Lenin
Statuie a lui Lenin (Captură Imagine)

O bătaie a izbucnit în Moscova în această săptămână între membri ai Partidului Comunist din Rusia şi politicieni municipali din cauza unei propuneri pentru mutarea unei statui a fostului lider bolşevic Vladimir Lenin.

Maxim Suraikin, candidat prezidenţial din partea comuniştilor, i-a coordonat pe susţinătorii săi să atace membri ai consiliului local care se întâlneau la Moscova pentru a discuta dacă problema mutării statuii ar trebui să fie supusă unui referendum. La începutul acestei săptămâni, o bătaie cu pumnii a izbucnit din cauza unui alt fost lider sovietic – Iosif Stalin – între doi jurnalişti ruşi în timpul unei emisiuni radio transmise în direct.

“A fost o întâlnire special programată, nu am invitat pe nimeni şi am fost surprinşi că s-a adunat o gloată mare de oameni”, a declarat Dmitri Maksimov, membru al consiliului local, fiind citat de portalul de ştiri RBC.

Maksimov a înregistrat o plângere la poliţie după ce a fost rănit la cap în timpul incidentului. Liderul comunist Suraikin a negat că l-a atacat pe deputat şi a acuzat autorităţile locale că “încearcă să insulte întregul trecut sovietic”.

“În Ucraina, totul a început cu demolarea statuilor lui Lenin şi s-a terminat cu regimul [controversatului naţionalist ucrainean Stepan] Bandera. Din acest motiv, reacţionăm atât de puternic la aceste iniţiative”, a afirmat Suraikin pentru RBC.

Imaginile difuzate la televiziunea de stat l-au surprins pe Suraikin gesticulând înspre oficialii care stăteau pe scaunele lor, înainte să izbucnească o încăierare în cadrul căreia cel puţin o femeie în vârstă a fost trântită jos.

Andrei Morev, şeful consiliului Iakimanka, unde a avut loc incidentul, a justificat întâlnirea.

“Lenin este considerat lider de unii şi măcelar de alţii […] Din aceste motive, am dori să auzim opinia localnicilor”, a declarat el canalului de televiziune de stat Rossia-24.