Moscova cere Washingtonului rezolvarea conflictului coreean numai pe cale diplomatică

Rusia a dat un avertisment serios preşedintelui american Donald Trump, când ministrul de Externe Serghei Lavrov a afirmat că „escaladarea tensiunilor cu Coreea de Nord este inacceptabilă”.
Femeie-soldat în Coreea de Nord.
Femeie-soldat în Coreea de Nord. (Captură Foto)

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat: "Lavrov a subliniat inadmisibilitatea oricărei escaladări a tensiunii din Peninsula Coreeană, la care conduc pregătirile armatei americane, cerând rezolvarea diferendelor numai prin mijloace diplomatice”.

Într-o convorbire cu secretarul de Stat american, Rex Tillerson, Lavrov, considerat mâna dreaptă a preşedintelui Vladimir Putin, a discutat despre Siria, Coreea şi Ucraina, potrivit unei dezvăluiri a Ministerului de Externe al Rusiei.

Lavrov a mai comunicat omologului său american că Moscova cere returnarea proprietăţilor diplomatice confiscate în 2016 după ce Rusia a fost suspectată de interferenţă în alegerile generale din SUA.

Fostul preşedinte american Barack Obama a expulzat 35 de diplomaţi şi a cerut evacuarea unor proprietăţi ocupate de diplomaţii ruşi.

Convorbirea a survenit în momentul în care Secretarul Apărării, gen. James Mattis, cerea trupelor americane să se pregătească pentru un război cu Coreea de Nord.

Mattis a avertizat că este imposibil să se prevadă ce va aduce viitorul acestei crize, dar a cerut trupelor americane să fie pregătite pentru o confruntare cu Kim Jong-un.

Mattis a subliniat că, deşi Donald Trump este hotărât să găsească o soluţie diplomatică, armata americană trebuie să „fie gata” să lupte.

Tillerson se află în mijlocul unei controverse, fiind învinuit că l-a numit pe Donald Trump „tâmpit”. Deşi nu a negat acuzaţiile, le-a minimizat, spunând că sunt „prostii” şi l-a lăudat pe preşedintele american.

Tillerson a mai afirmat că nu se gândeşte să părăsească postul, în ciuda zvonurilor care bântuie holurile la Washington, conform cărora ar exista o ruptură majoră între preşedinte şi Secretarul de Stat.