Moscova ameninţă cu contramăsuri dacă SUA interferează cu diplomaţii ruşi

Moscova va riposta în mod similar dacă Washingtonul va interfera cu activitatea diplomaţilor ruşi în SUA, a declarat marţi un înalt oficial de la Ministerul rus de Externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

“Dacă americanii decid să complice activitatea ambasadei şi consulatelor noastre din SUA, atunci problema măsurilor punitive, inclusiv măsuri similare, va fi discutată şi va lua amploare”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe, care a fost citat de agenţia rusă de stat TASS.

Declaraţia a fost făcută după ce Moscova a ordonat Washingtonului să îşi reducă personalul diplomatic din Rusia la 455 de persoane până la 1 septembrie. Ulterior, săptămâna trecută, ambasada SUA a anunţat că va suspenda temporar aşa-zisele vize non-immigrant (NIV) în Rusia începând cu 23 august, cu toate că operaţiunile de eliberare a vizei vor fi reluate de la 1 septembrie, însă numai în clădirea principală a ambasadei de la Moscova.

Riabkov a declarat că procesarea vizelor ruseşti în SUA va continua în mod normal. “Dorim ca vizitele efectuate de cetăţenii americani în Rusia să aibă loc cu obstacole minime”, a precizat el.

Într-un interviu acordat luni canalului de televiziune Dozhd, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat de asemenea că partea rusă nu va schimba nimic în ceea ce priveşte procesarea vizelor americane. Zaharova a adăugat că o măsură punitivă similară împotriva SUA ar însemna un “genocid pentru oamenii de rând”.

De asemenea, Zaharova a afirmat că reducerile în rândul personalului diplomatic american reprezintă o urmare a deciziei SUA de a expulza zeci de diplomaţi ruşi în 2016 din cauza presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe