Moscova ameninţă Belgia cu “măsuri reciproce” în urma îngheţării activelor de stat ruseşti

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că ţara sa va riposta împotriva activelor belgiene şi franceze după ce ţările vest-europene au îngheţat joi mai multe active ruseşti de stat, conform Deutsche Welle.

„Va avea loc o reacţie, ne vom apăra interesele. În acest caz, poziţia noastră este clară. În aceste chestiuni, Tribunalul de la Haga îşi poate aplica autoritatea asupra acelor ţări care au semnat şi ratificat Carta Europeană a Energiei”, a declarat Putin, fiind citat de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

„Rusia nu a ratificat acordul şi din acest motiv nu recunoaştem jurisdicţia acestui tribunal”, a adăugat liderul rus.

În 2014, Tribunalul Permanent de Arbitraj (TPA) din Haga a ordonat Rusiei să plătească 50 de miliarde de dolari după ce a decis că Moscova a forţat compania petrolieră rusă Yukos, condusă de Mihail Hodorkovski, să intre în faliment în 2006.

Hodorkovski, un puternic critic şi opozant al şefului de la Kremlin, a fost arestat, sub ameninţare cu arma, în 2003, fiind acuzat de evaziune fiscală. Dar mulţi critici susţin că această mişcare a fost un avertisment din partea lui Putin pentru a-şi intimida opozanţii, susţine Deutsche Welle.

După ce a petrecut 10 ani în închisoare, Hodorkovski a fost eliberat în 2013 în urma unei graţieri prezidenţiale, iar în prezent locuieşte în Elveţia.

Într-un comentariu făcut pe Twitter după îngheţarea activelor ruse de stat în Europa, Hodorkovski a declarat: „Mă aştept ca banii să fie cheltuiţi pe proiecte care vor ajuta societatea rusă.”

Ministerul rus de Externe a confirmat joi că îngheţarea a vizat activele sale în Franţa şi Belgia.

După incident, Moscova l-a convocat pe ambasadorul belgian în Rusia şi a ameninţat cu „măsuri reciproce împotriva activelor belgiene din Rusia”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe