Moş Guvern împroprietăreşte SRI-ul, Biserica şi Armata de Sărbători

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

După ce a cadorisit Masoneria cu un teren în folosinţă gratuită lângă Romexpo (pentru vreo 49 de ani) Moş Guvern a fost generos şi cu restul "instituţiilor fundamentale în stat", respectiv SRI, Biserică şi Armată şi le-a împroprietărit chiar în ajun de Crăciun. În Monitorul Oficial a fost publicată chiar pe 24 decembrie, când se împodobeşte bradul, Ordonanţa de Urgenţă prin care Moş Guvern dăruieşte spaţii de protocol SRI-ului, Bisericii şi Armatei.

Astfel, SRI primeşte, pentru desfăşurarea "activităţilor sale specifice", Complexul Palat Olăneşti din localitatea cu acelaşi nume, BOR, mai exact Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei, "instituţie fundamentală în stat" primeşte Complexul hotelier Bradul din Covasna iar Armata primeşte cel mai modest cadou, Vila Covasna, o clădire cu subsol, parter şi etaj situată în oraşul cu acelaşi nume şi având o suprafaţă construită de 1.274 metri pătraţi şi un teren de 17.107 mp.

Guvernul îşi fundamentează decizia astfel: Armata şi-a intensificat relaţiile cu NATO, deci are nevoie de spaţii corespunzătoare pentru protocol, Bisericia Ortodoxă Română este o instituţie fundamentală a statului român, cu un rol esenţial în apărarea identităţii naţionale şi deci are şi ea nevoie de spaţiu de protocol (un întreg complex hotelier, de fapt), iar SRI, are nevoie şi atât. Nevoile SRI nu trebuie justificate în faţa nimănui. Guvernul îşi justifică decizia explicând că este vorba de „elemente care constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată” iar neadoptarea măsurilor propuse (respectiv împroprietărirea celor trei insituţii) ar genera efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului şi funcţiilor unor instituţii de bază ale statului

Cine, ce a primit sub brăduţ

SRI primeşte Palatul Olăneşti, respectiv impresionanta vilă de protocol construită pentru Ceauşescu în staţiunea Olăneşti, care dispune de un teren de nu mai puţin de 107.687,21 mp.

Cadoul Guvernului către SRI este amplasat în Olăneşti, Aleea Salcâmilor nr 2, judeţul Vâlcea şi este compus din „corp vechi şi corp nou, cabană, helioport, parc şi terenul aferent (107.687,21 mp).

Palatul Olăneşti se află la 18 km de Râmnicu-Vâlcea, la o altitudine de 450 de metri. Vila a fost construită special pentru dictator şi soţia sa, însă fiind finalizată în 1989, cei doi nu au mai ajuns să îşi petreacă vacanţele acolo. Au murit înainte să ajungă în splendidul amplasament, cu mobilier unicat, covoare lucrate manual şi împodobită cu decoraţiuni de lux, inclusiv mini-fântâna arteziană din porţelan în holul care duce spre sufrageria luminată de nu mai puţin de 487 de becuri. Va ajunge însă SRI.

Clădirea trecută în proprietatea Serviciului Român de informaţii are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Desigur, are piscină, saună, club, cinematograf şi casă de oaspeţi, pentru ca ofiţerii să îşi poată desfăşura activitatea specifică serviciilor în cele mai bune condiţiuni.

SRI va prelua la Palatul Olăneşti inclusiv bunurile mobile care fac parte din patrimoniul cultural naţional, în timp ce personalul va fi transferat doar "pe bază de evaluare". Nu se specifică care vor fi criteriile de evaluare a personalului SRI de la Olăneşti.

Sub braduţul BOR stă un Hotel. Deoarece conform Guvernului, BOR este "instituţie cu rol esenţial în apărarea identităţii naţionale", Episcopia Covasnei şi a Harghitei, ca parte a BOR, primeşte şi ea un complex hotelier. În nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă nu se precizează cum vor apăra preoţii identitatea naţională din camerele de hotel şi nici de ce şi în ce măsură Biserica nu şi-ar putea îndeplini „rolul şi funcţia de instituţie de bază a statului” fără să aibă în proprietate un hotel, dar acest lucru este, probabil, irelevant.

Astfel, pentru a-şi putea îndeplini rolul de instituţie fundamentală în stat, Episcopia Ortodoxă Română a Harghitei şi Covasnei primeşte imobilul "Complex Hotelier Bradul, compus din clădire anexă, bucătărie, restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat şi păşune, în suprafaţă totală de 22.763 mp" şi "casa izvor apă minerală, suprafaţă 35 mp".

Armata, respectiv MApN, este singura instituţie pentru a cărei împroprietărire Guvernul găseşte o justificare care pare a avea un suport real, respectiv "intensificarea relaţiilor dintre minister şi structurile din cadrul NATO". Pentru că nu îi poate invita pe înalt oficialii NATO la discuţii pe o bancă în parc, MApN primeşte Vila Covasna, clădire construită pentru escapadele de vânătoare ale dictatorului Ceaşescu, situată într-o locaţie de vis, în localitatea Covasna.

Clădirea cu subsol, parter şi etaj este situată în oraşul Covasna, str. Zânelor numărul 10, şi are o suprafaţă construită de 1.274 metri pătraţi şi un teren de 17.107 mp. Până acum imobilul se afla în proprietatea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi era una dintre destinaţiile favorite de vacanţă ale Preşedintelui Băsescu, care şi-a petrecut acolo inclusiv revelionul 2012/2013. Nu-şi va mai petrece alte vacanţe în zonă, Guvernul Ponta a găsit altă întrebuinţare acestei clădiri.