Morning Glory Hole "înghite" din nou 1,3 milioane de litri de apă pe secundă (video)


Morning Glory Hole, California (SUA)
Morning Glory Hole, California (SUA) (captură video)

După aproape 11 ani de tăcere, Morning Glory Hole devine din nou activă. Astfel barajul Monticello de pe lacul Berryessa se transformă încă o dată în una dintre atracţiile din valea Napa, la nord de San Francisco (California, Statele Unite). O mulţime de curioşi se apropie, din 16 februarie a.c., de acest deversor circular care "înghite" mii de metri cubi de apă pe secundă, pentru a observa un fenomen care deseori a fost confundat cu un misterios vârtej sau cu un accident natural de mari dimensiuni.

Mii de fotografii enigmatice, videoclipuri şi mesaje criptice difuzate în ultimii ani prin intermediul reţelelor de socializare au făcut ca Glory Hole, gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa, să devină o sursă de farse ce păreau fără sfârşit.

Imagini luate în aceste zile cu ajutorul dronelor permit observarea în detaliu a modului în care acest deversor, cu diametrul de 22 de metri şi 100 de metri adâncime, "înghite" aproape 1.300 de metri cubi de apă pe secundă (1,3 milioane de litri pe secundă), după care apa intră într-un sistem special de conducte.

Fenomenul este cu adevărat spectaculos, dar nu este deloc supranatural. De fapt, este un deversor tubular din barajul Monticello, o pâlnie gigantică, care permite evacuarea excesului de apă.

Aproape toată California a suferit în ultimii ani de pe urma uneia dintre cele mai mari secete înregistrate în ultimii o mie de ani. Dar, în ultimele săptămâni, unele dintre zonele nordice din San Francisco au înregistrat precipitaţii peste normal şi rezervorul din Berryessa, construit pentru o mai bună irigare în Valea Sacramento, a revenit la un surplus de apă. Diverse surse media din California de Nord amintesc în aceste zile că Glory Hole nu a primit apă din anul 2006.

Înotul în vecinătatea Glory Hole nu este doar interzis, ci şi nerecomandat. Când nivelul lacului Berryessa scade, pe parcursul lunilor secetoase, Glory Hole este folosită de skateboarderi şi biciclişti.