Mordechai Vanunu avea dreptate. Pentagonul publică documente care arată că Israelul deţine bomba


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

În cea mai evidentă ilustrare a tensionării relaţiilor dintre SUA şi Israel, Pentagonul a desecretizat un document care dezvăluie dimensiunea programului nuclear al Israelului, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Israelul nu neagă, dar nici nu confirmă faptul că ar avea arsenal nuclear. Cu toate acestea, un israelian pe nume Mordechai Vanunu, a făcut în 1986 declaraţii pentru un ziar britanic, afirmând faptul că Israelul construia bombe nucleare în buncăre subterane în complexul industrial de la Dimona. Vanunu, aflat la momentul respectiv în Marea Britanie, a fost atras într-o capcană de către agenţi Mossad şi răpit în Israel, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

La începutul lunii premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat o invitaţie controversată de a se adresa în faţa Congresului american pentru a avertiza legiuitorii SUA în privinţa “unui Orient Mijlociu nuclearizat şi a consecinţelor terifiante care ar rezulta din această situaţie... consecinţe pentru întreaga umanitate.”

Discursul a primit, poate, cele mai călduroase aplauze auzite în Capitoliu de când republicanii au preluat controlul asupra ambelor camere ale Congresului. Preşedintele american Barack Obama, care a evitat să se întâlnească cu Netanyahu, a fost mai puţin entuziasmat, susţinând că discursul “nu este ceva nou”.

Ciudat sau nu, discursul lui Netanyahu a coincis cu decizia Pentagonului de a declasifica un document super secret care dovedeşte că, în ciuda avertismentelor lui Bibi în legătură cu un “Orient Mijlociu nuclearizat”, regiunea este deja gazda unor arme nucleare. Gazda fiind Israelul.

Raportul de 386 de pagini, numit “Critical Technological Assessment în Israel and NATO Nations”, datează din 1987 şi abordează o serie de detalii critice legate de un program nuclear pe care Israelul nu a recunoscut niciodată că l-ar avea.

Mai mult, raportul susţine că abilitatea nucleară a Israelului este “o copie aproape exactă a capacităţii care există în Laboratoarele noastre Naţionale”, adăugând că laboratoarele israeliene sunt “echivalente” cu instalaţiile americane din Los Alamos, Lawrence Livermore şi Oak Ridge.

Los Alamos a fost locul unde Robert Oppenheimer a desfăşurat experimentele din Proiectul Manhattan.

Documentul Pentagonului susţine că în urmă cu 28 de ani, Israelul era deja la fel de avansat în dezvoltarea nucleară precum erau Statele Unite la scurt timp după ce au testat prima lor bombă cu hidrogen.

Momentul declasificării acestui document este ciudat. Deşi în urmă cu trei ani un jurnalist american a făcut o cerere pentru declasificarea raportului, în baza Actului pentru Libertatea Informaţiei, Pentagonul a tergiversat răspunsul. O decizie din partea unui judecător a cerut Departamentului Apărării să răspundă la cererea jurnalistului.

De asemenea, se merită notat faptul că, în timp ce documentul declasificat a dezvăluit aspecte cheie ale programului nuclear israelian, Pentagonul a blocat unele secţiuni legate de alte ţări aliate, incluzând Franţa, Italia şi Germania de Vest.

Mai mult, un raport al Wall Street Journal a susţinut marţi, 24 martie, că Israelul a spionat negocierile nucleare dintre grupul de ţări P5 1 şi Iran. Deşi biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat aceste acuzaţii, ziarul american a citat oficiali americani seniori care au afirmat că serviciile de informaţii israeliene au spionat discuţiile internaţionale.

După ce a respins ideea formării unui stat palestinian în ajunul alegerilor legislative israeliene din 17 martie, atrăgând astfel nemulţumirea aliaţilor americani, Netanyahu a schimbat din nou placa după ce a obţinut un nou mandat în funcţia de premier, afirmând că de fapt doreşte înfiinţarea unui stat palestinian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe