Moon Jae-in: Phenianul este de acord să închidă principalul complex nuclear de la Yongbyon

Coreea de Nord a convenit să-şi închidă principalul complex nuclear şi o instalaţie dedicată rachetelor. De asemenea, dictatorul nord-coreean a promis că va efectua în curând o vizită în Seul.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (st) şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un în Phenian, 18 septembrie 2018.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (st) şi omologul său nord-coreean Kim Jong-un în Phenian, 18 septembrie 2018. (Pyeongyang Press Corps/Getty Images)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in au ajuns la un acord privind o serie de probleme în cursul summitului ce a avut loc în Phenian, notează Deutsche Welle.

Moon se află într-o călătorie de trei zile în capitala nord-coreeană - aceasta fiind cea de-a treia întâlnire cu Kim din acest an - cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două state vecine, în special după summitul istoric din luna iunie dintre preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă comună în Phenian, preşedintele sud-coreean şi omologul său din Nord au afirmat că au convenit să transforme Peninsula Coreeană într-un “tărâm al păcii fără arme nucleare şi ameninţări nucleare” şi să ia “măsuri prompte” în direcţia atingerii obiectivului, potrivit Reuters.

De asemenea, potrivit acordului, va fi creată o zonă tampon şi zone interzise zborului, începând cu înlăturarea minelor de teren şi a posturilor de gardă în satul de armistiţiu Panmunjom din Zona Demilitarizată dintre Nord şi Sud, au afirmat separat miniştrii apărării din cele două state.

În plus, Kim Jong-un a promis că va vizita capitala sud-coreeană Seul “în viitorul apropiat”. Ar fi prima vizită a unui lider nord-coreean în capitala sudului de când peninsula a fost divizată la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Moon a afirmat că Phenianul a mai fost de acord să desfiinţeze “permanent” o instalaţie majoră pentru producerea de rachete în prezenţa observatorilor străini. De asemenea, Moon a adăugat că Nordul a acceptat să îşi închidă principalul complex nuclear de la Yongbyon, cu condiţia ca SUA să ia unele măsuri nespecificate.

Cele două tabere au mai căzut de acord să încerce să găzduiască în comun Jocurile Olimpice de Vară din 2032.

În plus, şefii apărării au precizat în declaraţia lor că vor fi desfăşurate căutări în comun a rămăşiţelor soldaţilor ucişi în Războiul Coreean din 1950-1953.