Monopolul marilor partide sufocă politica românească - Remus Cernea despre importanţa legilor electorale (Video)

Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

România are cele mai restrictive condiţii din Europa pentru înfiinţarea unui partid - ceea ce practic limitează drastic accesul pe scena politică a unor oameni noi, credibili şi nepătaţi. Fără schimbarea legislaţiei în domeniu este extrem de puţin probabil - dacă nu imposibil - să asistăm la o primenire a clasei politice şi să avem o alternativă la marile partide care-şi împart puterea în prezent, a explicat deputatul vineri deputatul Remus Cernea, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

În contextul în care în cadrul Comisiei de cod electoral vor începe dezbateri pe tema legilor electorale, deputatul Remus Cernea a opinat că schimbarea legii partidelor ar fi benefică inclusiv pentru PDS şi PNL, căci, la fel ca în economie, doar când "concurenţa suflă în ceafă" partidele sunt obligate să se reformeze cu adevărat. Este însă puţin probabil ca PSD-ul şi PNL-ul să fie dornice să renunţe la monopolul pe care îl deţin. Un rol important va reveni aşadar societăţii civile, care poate să pună presiune pe Parlament şi presei, a arătat deputatul.

"Timp de 25 de ani aceste partide (PNL şi PSD) au dovedit că îşi doresc monopolul. Nu au vrut să lase nimic, de aceea au dat atâtea legi restrictive. Nici măcar nu acceptau să candideze vreun independent. Nu doreau să intre în competiţie cu altceva. E o mentalitate foarte greu de schimbat şi temerea mea este că dacă nu va exista o vigilenţă din partea societăţii civile, e posibil să asistăm la nişte modificări de suprafaţă, înşelătoare, care să menţină acest monopol al celor trei mari partide, PSD, PNL şi PDL.", a declarat deputatul.

Şi legea alegerilor prezidenţiale şi cea a alegerilor europarlamentare ar trebuie să sufere schimbări, a mai explicat Cernea, explicând că reducerea numărului de semnături necesare pentru ca un candidat să fie pus pe listele electorale ar fi pozitivă inclusiv pentru alegători :

"Numărul de semnături este uriaş, cel mai mare din Uniunea Europeană, 200.000. pentru prezidenţiale. (...) Teodor Meleşcanu a falsificat, majoritatea candidaţilor şi-au falsificat semnăturile pentru că nu există un control al acestora. Nimeni nu le vede (...) Şi se şi distrug, la scurt timp după alegeri se distrug. Sunt folosite baze de date, unele sunt şi pe internet, din câte mi s-a spus unele costa în jur de 10.000 de euro să ti se producă 200.000. Această problemă poate fi rezolvată, mult mai uşor reducând numărul de semnături la unu număr de semnături care să poată fi verificat.", a declarat deputatul, punând punctul pe I.

De asemenea, potrivit lui Remus Cernea, şi pragul electoral pentru intrarea unui partid în Parlament ar trebui redus de la 5% la 3% astfel încât pe prima scenă politică să aibă loc şi partide mai micuţe care reprezintă cauze şi idei noi, valoroase pentru societatea civilă.

Având în vedere miza modificării legilor electorale, Cernea şi-a exprimat speranţa ca la comisia de cod electoral să fie acceptaţi şi unul doi membri din partea deputaţilor independenţi iar lucrările să se desfăşoare într-un mod cât se poate de transparent şi deschise presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne