Monitorizarea submarinelor ruseşti? Grup de luptă al Marinei SUA trimis în Atlantic

Portavionul american USS Harry S. Truman
Portavionul american USS Harry S. Truman (Wikimedia.org)

Portavionul american USS Harry S. Truman a fost trimis în apele Oceanului Atlantic din Marea Mediterană, acesta fiind considerat un posibil răspuns la prezenţa tot mai mare a submarinelor ruseşti în largul coastei de est a Statelor Unite, sugerează un nou raport.

Săptămâna trecută, portavionul a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar după o oprire de câteva zile în portul francez sudic Marsilia, a susţinut USNI News în 29 iunie. Astfel, portavionul este adus într-un nou teatru maritim.

Grupul de luptă al portavionului Truman include şase distrugătoare americane cu rachete ghidate, precum şi o fregată germană cu rachete ghidate (FGS Hessen), unele dintre cele mai bune nave de luptă de suprafaţă împotriva submarinelor în orice flotă NATO, a notat USNI, adăugând că astfel de nave nu sunt în mod tipic desfăşurate în Atlantic.

Oficiali din SUA şi NATO au avertizat că submarinele ruseşti sunt extrem de ocupate. “Rusia a investit masiv în capabilităţile sale maritime, în special în submarine”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în decembrie 2017 pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Nivelul de activitate al submarinelor ruseşti “este în cel mai înalt punct de la Războiul Rece”, a precizat oficialul NATO, adăugând că flota operează “mai aproape de coastele noastre”.