Monica Macovei: fără MCV nu mai există DNA

Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)

"Găsesc Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie extrem de eficient şi cred că, dacă acest mecanism nu funcţiona, în România, la ora actuală, nu mai exista DNA, care îşi face treaba cu succes." a declarat marţi Monica Macovei, la audierile privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie organizate de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European.

"Dacă acest mecanism nu există, azi, în România nu am mai aveam DNA, o instituţie de foarte mare succes. Îşi face treaba, anchetează magistraţi, judecători, procurori, politicieni.(...) Rapoartele MCV au fost foarte mediatizate şi foarte importante şi au dus numai la schimbări în bine. Cei care vor să scape de MCV să se oprească pentru că populaţia nu vrea acest lucru”, a declarat Macovei, citată de Gândul.

Macovei, raportor la aceste audieri, a mai adăugat că procurorii anticorupţie anchetează politicieni, indiferent dacă sunt în opoziţie sau la putere, magistraţi, oameni de afaceri, chiar şi şefi din fotbal, însă Ministerul Finanţelor nu excelează încă în recuperarea prejudiciilor din dosare.

Fostul ministru al Justiţiei a mai adăugat că MCV a fost foarte eficient şi a opinat că acesta ar trebui aplicat tuturor statelor candidate care vor intra în UE, căci nu este de aşteptat ca statele foste comuniste să facă în câţiva ani perfect reforma justiţiei şi nici ca lupta împotriva fraudei şi mai ales împotriva înaltei corupţii să fie ireversibilă: "Nu puteam face, nici România, nici Bulgaria, şi, în opinia mea, nici ţările care au intrat în 2004 aceste reforme în mod ireversibil. În alte state ele au durat sute de ani", a declarat Macovei.

"Problema este voinţa politică!" a mai afirmat europarlamentarul, citatat de Hotnews, adresându-le un mesaj politicienilor:

"Politicienilor care vor să scape de MCV eu le spun să se oprească pentru că şi populaţia din România şi cea din Bulgaria vor ca politicienii care comit infracţiuni şi fură bani, să plătească!", a adresat Macovei un mesaj.

Pe parcursul audierilor, Macovei a mai reamintit că politicienii nu stau cu mâinile încrucişate să fie anchetaţi. "Politicienii au mijloace la îndemână să oprească anchetele, schimbă o lege, comasează instituţii, fac schimbări în funcţii. Acesta este motivul pentru care trebuie să continue MCV.", a adăugat fostul ministru al Justiţiei.

Potrivit gândul.info, Macovei a mai adăugat, adresându-se europarlamentarilor PSD, că de neintrarea României în Schengen este vinovată clasa politică:

"Dacă vrem ca România să intre în Schengen, haideţi să ne luptăm cu corupţia. De neintrarea în Schengen este responsabilă clasa politică care a votat aşa în cazul ridicării imunităţii parlamentare. Dacă partidul din care faceţi parte nu vota aşa cum a votat.”, a concluzionat europarlamentarul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne