Monica Macovei: „A venit vremea ca partidele vechi să dispară”

„A venit vremea ca partidele vechi să dispară. Oamenii cer o clasă politică curată, oameni noi care n-au mai făcut niciodată politică”, a declarat Monica Macovei în cadrul Congresului Jurnaliştilor Europeni de la Sibiu.
Monica Macovei
Monica Macovei (Florin Chirilă / Epoch Times România)

„Nu este prima oară când corupţia ucide, dar acum şocul a fost mai mare pentru că au murit mulţi oameni deodată. Oamenii s-au trezit din această tragedie colectivă şi au realizat că trăim într-un sistem politic şi administrativ criminal”, a mai spus Macovei.

Europarlamentarul s-a referit şi la revendicările protestatarilor din Piaţa Universităţii, arătând că, de la referendumul din 2009, majoritatea românilor s-a pronunţat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, dar Parlamentul nu a ţinut cont de voinţa populară, „iar asta nu e democraţie”.

Macovei a mai susţinut că votul prin corespondenţă este o bătaie de joc la adresa românilor din străinătate deoarece înregistrarea prealabilă online a fost eliminată din lege, iar aceştia trebuie să se ducă la consulate să completeze diferite hârtii. „Partidele actuale nu vor ca românii din diaspora să poată vota”, a mai spus preşedintele partidului M10.

Rolul presei

În opinia ei, presa are un rol foarte important în a relata corect şi a spune adevărul despre subiectele de interes public, mai ales în actualul context, „iar pentru jurnalişti testul bunei credinţe este să verifice dacă faptele sunt adevărate”. Europarlamentarul a reamintit că sunt 25 de legi în Parlament în prezent prin care se încearcă schimbarea Codului Penal şi eliminarea unor infracţiuni precum conflictul de interese, iar presa a relatat foarte puţin despre asta, deşi ar trebui să le urmărească zi de zi cu atenţie.

„Dacă avem o corupţie extinsă, presa trebuie să spună adevărul cu curaj. Există jurnalişti independenţi care vorbesc despre aceste lucruri, dar ei sunt minoritari în acest moment. Principiul ar trebui să fie faptele sunt sfinte, opiniile sunt libere. Jurnaliştii trebuie să prezinte faptele reale, dar la noi albul se prezintă de multe ori negru”, a explicat fostul Ministru al Justiţiei.

Contrapondere la propaganda rusească

Pe de altă parte, Monica Macovei a susţinut că Rusia a preluat modelul BBC şi Europa Liberă din perioada comunistă, care difuzau în spaţiul sovietic, şi încearcă să-şi extindă acum influenţa prin deschiderea de televiziuni şi radiouri în ţările din est. „În Lituania ruşii au încercat să cumpere frecvenţe de TV şi de radio, dar autorităţile au zis NU. În Republica Moldova au cumpărat din plin, iar acum Europa Liberă a avut o campanie cu corturi în multe localităţi de acolo pentru a contrabalansa propaganda rusească. În România au primit licenţă să deschidă o televiziune şi un radio în limba română. Pericolul este distorsionarea minţilor oamenilor”, a explicat europarlamentarul, adăugând că deja sunt jurnalişti în România plătiţi pentru a cultiva sentimente anti-NATO şi anti-UE.

Macovei a atenţionat că un stat corupt este un stat uşor de controlat, iar Rusia se foloseşte de corupţie şi de distorsionarea minţilor oamenilor prin propagandă. În opinia ei, România trebuie să rămână ferm pe direcţia Vest şi să scape de clasa politică coruptă.

Întrebată de pârghiile pe care le are Comisia Europeană pentru a combate corupţia din state membre precum România, Monica Macovei a arătat că lupta anticorupţie este o cerinţă pentru statele candidate, dar odată ce acestea ajung membre UE, ea se supune principiului subsidiarităţii, iar fiecare stat trebuie să rezolve această problemă la nivel naţional. Preşedintele M10 consideră că raportul UE privind combaterea corupţiei din fiecare stat, încă este un instrument slab. În schimb, România a fost ajutată mult, în opinia ei, de Mecanismul de Coordonare şi Verificare (MCV), fără de care nu ar fi existat DNA.

Chiar dacă România a făcut progrese mari în anticorupţie şi justiţie, Macovei a avertizat că politicienii încearcă în continuare să schimbe legile, să reducă puterile instituţiilor care funcţionează şi să-i schimbe pe procurorii şi judecătorii care îşi fac treaba foarte bine şi îşi asumă riscuri.