Mona Lisa ‘vorbeste’ datorita unui om de stiinta japonez

Mona Lisa lui Leonardo da Vinci la muzeul Luvru din Paris
Mona Lisa lui Leonardo da Vinci la muzeul Luvru din Paris (Jean-Pierre Muller / AFP / Getty Images)

TOKYO — Zambetul Mona Lisei ar putea ramane mereu un mister dar acum este posibil sa auzi cum i-ar fi sunat vocea, multumita unui expert japonez in acustica.

Dr. Matsumi Suzuki, care in general isi foloseste talentele pentru a ajuta la investigatii criminale, a analizat chipul si mainile renumitului portret creat de Leonardo da Vinci in secolul al 16-lea pentru a-i masura inaltimea de 1.68 cm si a crea un model pentru craniul ei.

“De indata ce avem acest lucru putem crea o voce similara cu cea a persoanei in cauza,” a declarat Suzuki agentiei Reuters intr-un interviu in Tokyo. “Noi am recreat vocile multor oameni renumiti care erau foarte apropiate de vocile lor reale si au fost folosite in filme.”

Diagrama vocii unei persoane, cunoscuta ca amprenta vocii, este unica pentru acea persoana si Suzuki sustine ca el crede ca a obtinut o acuratete de 90% in recrearea calitatii tonului de vorbire ale enigmaticei femei.

“Eu sunt Mona Lisa. Identitatea mea adevarata este inconjurata de mister,” scrie pe un website al portretului la

http://promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm.

“In cazul Mona Lisei, partea inferioara a chipului ei este destul de lata si barbia ei este ascutita,” a explicat Suzuki. “Volumul suplimentar inseamna o voce relativ scazuta, in timp ce barbia ascutita adauga tonuri de inaltime medie,” a adaugat el.

Oamenii de stiinta au adus o italianca pentru a adauga intonatiile necesare la voce.

“Apoi a trebuit sa ne gandim ce sa o facem sa spuna,” a declarat Suzuki. “Am incercat sa o facem sa vorbeasca japoneza dar nu se potrivea cu imaginea ei.”

Expertii nu sunt de acord asupra persoanei care a fost reprezentata in portret, unii sustinand ca femeia care zambeste este insusi Leonardo, sau mama lui.

Echipa a incercat de asemenea sa recreeze vocea lui Leonardo da Vinci intr-un proiect programat sa coincida cu difuzarea filmului Codul lui Da Vinci. Suzuki a declarat ca nu este atat de increzator asupra acuratetii vocii sale deoarece a trebui sa lucreze pe baza unor auto portrete in care artistul purta o barba, ascunzandu-si forma fetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură