Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate

Cetăţenii moldoveni vor putea călători în Turcia în baza buletinelor de identitate
Cetăţenii moldoveni vor putea călători în Turcia în baza buletinelor de identitate (gov.md)

Cetăţenii Republicii Moldova şi ai Turciei vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceştia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeaşi perioadă de şedere ca şi în cazul paşapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele 2 ţări fără autorizaţii de transport, fapt care urmează să faciliteze transportarea bunurilor.

Potrivit Guvernului moldovean, miercuri au fost semnate cinci tratate bilaterale. Un tratat prevede că militarii din ambele ţări vor fi instruiţi la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciţii comune şi alte activităţi sociale şi culturale.

Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizaţiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune.

De asemenea, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc "S. Demirel" din oraşul Congaz. Memorandumul prevede condiţiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanţarea şi scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico -materială a liceului.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.

În cadrul vizitei din 18 octombrie a preşedintelui Turciei în Găgăuzia va fi prezentat proiectul unui complex educaţional ce va purta numele lui Recep Erdogan.

Tot joi, mai multe organizaţii ale societăţii civile, inclusiv Amnesty International Moldova au cerut autorităţilor moldovene în cadrul unei conferinţe de presă să intervină şi să solicite lui Erdogan întoarcerea tuturor cetăţenilor turci scoşi ilegal din Moldova şi prevenirea unor astfel de situaţii în viitor.