Moldova organizează controlul vamal moldo-ucrainean în punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”

Viceministrul de Externe al RM a anunţat organizarea controlului moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”, asigurând că nu vor fi prejudiciate interesele locuitorilor din regiunea transnistreană.
Lilian Darii la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice de la Chişinău 19.04.2017
Lilian Darii la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice de la Chişinău 19.04.2017 (mfa.gov.md)

Viceministrul afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, Lilian Darii s-a întâlnit, miercuri, cu şefii misiunilor diplomatice ai statelor membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei Uniunii Europene, Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei Federaţiei Ruse, Ambasadei Ucrainei şi Ambasadei SUA acreditate în Republica Moldova, pentru a-i informa despre organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Oficialul a ţinut să sublinieze faptul că tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă. Acest obiectiv are la baza sa principiul general recunoscut al dreptului internaţional privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor, consfinţit în documentele fundamentale ale ONU şi OSCE, inclusiv, în deciziile adoptate în cadrul reuniunilor ministeriale ale OSCE cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Viceministrul de Externe a menţionat, de asemenea, faptul că un control comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” urmează să fie efectuat în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti, semnat la 4 noiembrie 2015. Un control comun de acest fel se efectuează de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Lilian Darii a notat că scopul controlului comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport.

Menţionăm că în cadrul unei vizite la Tiraspol, viceministrul rus de Externe, Grigorii Karasin, menţiona că iniţiativa moldo-ucraineană îngrijorează Moscova: „Acordăm mare atenţie problemei legate de punctul vamal comun al Moldovei şi Ucrainei de la Cuciurgan. Aceasta este una dintre cele mai vulnerabile teme pentru administraţia de la Tiraspol, deoarece afectează schimburile comerciale ale regiunii.”

Deşi Ucraina a prezentat foarte clar acest subiect, Moscova insista că cele două ţări „ar trebui să ia în considerare temerile Tiraspolului în ceea ce priveşte unele puncte vamale comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean al graniţei celor două state”.

Până în prezent segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu era controlat de către autorităţile de la Chişinău. Potrivit vicepremierului pentru reintegrare Gheorghe Balan, pentru că autorităţile de la Tiraspol se opun, punctul vamal comun ar putea fi amenajat pe teritoriul Ucrainei. Postul ”Cuciurgan-Pervomaisc” urma sa fie primul punct comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean. Potrivit lui Gheorghe Balan pe segmentul transnistrean există 13 puncte de control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe