Moldova: Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra mai multor proiecte de lege importante

Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)

Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra mai multor proiecte de lege importante, menite să promoveze reformele europene, pe care deputaţii nu au reuşit să le adopte în actuala sesiune, informează Moldpres.

Propunerea a fost făcută la începutul şedinţei Cabinetului de Miniştri de premierul Iurie Leancă care a specificat că decizia a fost coordonată cu preşedintele Parlamentului Igor Corman.

”Din păcate anumite legi nu au putut fi votate de Parlament. Aceste proiecte sunt extrem de importante. Nu putem întârzia în a crea un cadru necesar pentru a continua reformele. Din acest motiv v-am invitat la şedinţă - pentru a vă propune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentul pentru un pachet de legi. Este o formă mai excepţională de aprobare a legilor, dar una constituţională şi necesară în anumite momente. Perioada pe care o traversăm acum este extrem de complicată”, a declarat Iurie Leancă.

O parte dintre proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea se referă la reforma în sectorul justiţiei. Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, a declarat în cadrul şedinţei Guvernului că un proiect vizează lichidarea Curţii de Apel Bender. Un alt document se referă la extinderea categoriilor de infracţiuni pentru care nu este nevoie de acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru pornirea urmării penale împotriva judecătorilor.

Guvernul şi-a mai asumat răspunderea asupra unor proiecte care vizează modificarea bugetului de stat pentru anul curent şi asigurarea transparenţei în sectorul financiar-bancar. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a mai propus angajarea responsabilităţii pentru proiectul de lege care vizează funcţionarea sistemului naţional unic pentru apelurile de urgenţă.

Constituţia Republicii Moldova prevede ca "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe