Moldova cuprinsă în flăcări

Peste o sută de incendii la vegetaţie au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

"Este vorba despre toată ţara. În ultimele minute au fost înregistrate şapte intervenţii pentru lichidarea incendiilor din cauza vegetaţiei uscate. Deseori oamenii dau focul pentru a scăpa de mirişte şi gunoaie, însă incendiază şi alte teritorii", a declarat Liliana Puşcaş, ofiţer de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale.

De asemenea, mai multe hectare de vegetaţie din satul Cheltuitori au fost cuprinse de incendiu. Deşi acum focul a fost localizat, din cauza vântului acesta a reizbucnit.

În acest context, Directorul Moldosilva, Ion Lupu a declarat: "Avem o situaţie mai grea în Tohatin, unde a avut un incendiu de proporţii. Am pus în alertă toată garda pentru a patrula toate pădurile care sunt în pericol de incendii. Rog oamenii să prevină aceste incendii. Până la ora actuală nu a suferit din cauza incendiului nicio pădure. Unica soluţie de a preveni incendiile este de a introduce mai multe fâşii mineralizate, care să dezbine pădurile de fâşiile neprelucrate. Aceste lucrări sunt deja începute".

Ilie Boian, directorul serviciului Hidrometeorologic a precizat că "Umiditatea este de 40 de procente, ceea ce este foarte puţin. Conţinutul de sevă în copaci este scăzut şi de aceea, pericolul de incendii este foarte mare".