Moldova: Consiliul Superior al Magistraturii deranjat de presa de satiră şi pamflet

Demersul preşedintelui CSM privind apărarea onoarei şi reputaţiei profesionale a membrilor CSM a fost respins de către Consiliul de Presă deoarece emisiunea “Ora de ras” are caracter de satiră şi pamflet.
Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii (Epoch Times România)

La 23 august, Consiliul de Presă din Republica Moldova a respins demersul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 07.06.2016 prin care a solicitat să se ia atitudine faţă de afirmaţiile din emisiunile ”Ora de ras” de la Jurnal TV, din 5 iunie 2016 şi ”Mai pe scurt” din 1 iunie 2016. Cele două emisiuni au fost difuzate la postul de televiziune “Jurnal TV”, iar CSM a fost numit „o cantoră de incompetenţi”.

Potrivit sesizării CSM, informaţiile expuse în cadrul emisiunilor menţionate „sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar şi nemijlocit membrilor CSM, aducând atingere onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale”. Totodată, Consiliul de Presă urma să adopte “o hotărâre, prin care să constate atentarea la onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a membrilor CSM şi a întregului sistem judecătoresc”.

“Membrii Consiliului de Presă au luat act de demersul CSM şi au remarcat că în decizia/demersul său CSM nu a indicat care afirmaţii anume le consideră defăimătoare. Cu toate acestea, au fost analizate emisiunile atât din punct de vedere deontologic, cât şi prin prisma unor cazuri similare care au ajuns în examinarea Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Ţinând cont de caracterul satiric şi de pamflet al emisiunii “Ora de ras”, Consiliul a decis ca libertatea de exprimare a jurnaliştilor în astfel de emisiuni poate conţine elemente de sarcasm, ironie, forme de exprimare hiperbolizată.

În acelaşi timp, Consiliul va atenţiona Jurnal TV privind necesitatea îmbunătăţirii calităţii limbajului şi excluderii expresiilor care pot jigni”, au declarat pentru Epoch Times reprezentanţii Consiliului de Presă, precizând că decizia va fi publicată la sfârşitul săptămânii viitoare.

Notabil este faptul că la finele anului 2015 preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a declarat în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV” că „politicienii, ca să se deculpeze, dau vina pe justiţie. Discursurile multor politicieni sunt pline de critici în adresa justiţiei. Iar cei din mass media le preiau şi le răspândesc. Astfel s-a format o imagine eronată a sistemului judecătoresc în societate”.

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei în Raportul său făcut public în luna iulie a.c., şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de transparenţă la selecţia membrilor CSM şi de motivarea insuficientă a hotărârilor adoptate.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova care monitorizează de mai mulţi ani activitatea CSM, în raportul elaborat pentru perioada ianuarie 2015 – martie 2016 „Transparenţa şi eficienţa Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova”, este preocupat de lipsa de transparenţă, obiectivitate, imparţialitate şi modul de administrare a sistemului judecătoresc de către CSM, garantul independenţei justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe