Moldova a semnat contractul de import a gazelor din România

(STR / AFP / Getty Images)

Contractul de import a gazelor din România a fost semnat luni. Potrivit acestuia livrările vor începe din 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Moldova va cumpăra gazul la un preţ de 277 de dolari pentru mia de metri cubi, adică cu peste 50 de dolari mai ieftin decât gazul rusesc.

Toate acestea sunt confirmate şi de către ministrul în exerciţiu al Economiei, Andrian Candu, care a explicat că „contractul intră în vigoare din data de 1 ianuarie. Preţul este de 1010 lei româneşti pentru mia de metri cubi, iar la ora actuală înseamnă 277 de dolari".
Potrivit oficialului moldovean semnarea contractului reprezintă "un eveniment foarte important care aduce o completare a energeticii din Republica Moldova. Este un nou început pentru sursele alternative de gaz pentru Republica Moldova.”
”Cantităţile iniţiale vor fi mici pentru a verifica şi testa sistemul, iar în fiecare lună se va putea face comanda pentru luna următoare prin semnarea unor anexe. La anul viitor vom începe construcţia conductei de gaz de la Ungheni spre Chişinău", a mai declarat Andrian Candu.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, construcţia căruia a început anul trecut, interconectează reţele de gaz din România şi ţara noastră.

Bugetul proiectului este de 26,49 milioane de euro, inclusiv şapte milioane de euro, bani alocaţi de Uniunea Europeană, relatează Publika.TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe