Moldova a desemnat doi ataşaţi economici să-i promoveze interesele în Rusia şi Uniunea Euroasiatică

Discuţii dintre Chiril Gaburici şi reprezentanţii mediului de afaceri din R. Moldova
Discuţii dintre Chiril Gaburici şi reprezentanţii mediului de afaceri din R. Moldova (gov.md)

În contextul desemnării ataşaţilor economici, în cadrul Biroului comercial-economic al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federaţia Rusă, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat joi o şedinţă cu agenţii economici moldoveni care îşi exportă produsele în Federaţia Rusă, precum şi în statele Uniunii Euroasiatice.

Acesta a menţionat că deschiderea de noi pieţe pentru agenţii economici atât pentru produse, cât şi pentru servicii, este printre priorităţile Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

„Îmi doresc ca ataşaţii economici să dea o mână de ajutor agenţilor economici autohtoni în stabilirea şi menţinerea contactelor cu investitorii existenţi, dar şi potenţialii importatori. Scopul lor de bază constă în protejarea drepturilor agenţilor economici autohtoni şi acordarea asistenţei necesare pentru promovarea produselor, brandurilor şi serviciilor moldoveneşti cu potenţial de export pe piaţa din Federaţia Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan”, a declarat Gaburici.

În context, ministrul a reiterat că Guvernul a aprobat modificările şi completările la Regulamentul privind birourile comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova (BCE), pentru eficientizarea activităţii BCE în promovarea intereselor economice ale Republicii Moldova, contribuirea la dezvoltarea relaţiilor comercial-economice prin atragerea investiţiilor, promovarea schimburilor comerciale, în special a exporturilor produselor moldoveneşti, precum şi implementarea tratatelor economice bilaterale şi multilaterale în ţara de reşedinţă şi în cele de acreditare prin cumul.

La rândul lor, reprezentanţii mediului de afaceri au vorbit despre unele dificultăţi pe care le întâmpină în procesul de tranzitare a mărfurilor, printre care barierele birocratice, nerecunoaşterea certificatelor, tarifele şi mecanismele regulatorii locale.

Totodată, antreprenorii au solicitat ataşaţilor economici identificarea evenimentelor cu caracter economic (târguri, expoziţii, foruri), organizate în Federaţia Rusă şi în statele de acreditare prin cumul, care ar prezenta interes din punctul de vedere al promovării produselor moldoveneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe