Mogul al mass mediei ruse şi apropiat al lui Putin moare din cauza unei “crize cardiace” în SUA

Mihai Lesin, fost ministru al presei şi apropiat al lui Vladimir Putin, a murit din cauza unei crize cardiace la Washington. Motivul prezenţei lui Lesin în capitala americană este încă necunoscut.
Mihail Lesin, pe atunci ministru al Presei, Televiziunii şi Radioului în 2002
Mihail Lesin, pe atunci ministru al Presei, Televiziunii şi Radioului în 2002 (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Mihail Lesin, un aliat apropiat al Kremlinului şi bărbatul creditat cu ideea creării companiei media Russia Today, a fost găsit mort la un etaj superior al unui hotel din Dupont Circle, Washington. Lesin a fost ministrul rus al presei, televiziunii şi radioului în perioada 1999-2004 şi, de asemenea, consilier al lui Putin pe probleme legate de mass media. În 2013, el a ocupat funcţia de director executiv la Gazprom-Media.

Aparent, nimeni nu ştia de ce se afla Lesin în Washington, şi vineri seara, autorităţile nu au fost pregătite să dezvăluie identitatea cetăţeanului rus în vârstă de 57 de ani, pe care l-au găsit mort la Dupont. Dar oficialii din Washington şi Moscova au confirmat că persoana decedată a fost într-adevăr Lesin. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sincerele sale condoleanţe, anunţă RT.

Conform unui comunicat al Kremlinului, “preşedintele a apreciat mult contribuţia masivă a lui Mihail Lesin la crearea mass mediei moderne ruseşti.

În Occident, Lesin este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în conceperea companiei Russia Today (acum RT), o reţea de televiziune în limba engleză controlată de statul rus, care oferă o viziune "alternativă" deseori controversată şi ne-occidentală la evenimentele globale. De la lansarea sa în 2005, RT s-a extins pe mai multe continente, transmite în mai multe limbi şi prezintă cu succes punctul de vedere rusesc asupra evenimentelor globale. Rolul lui Lesin în crearea RT este fără îndoială cea mai mare realizare a sa.

Lesin a fost director executiv al Gazprom-Media, o companie condusă de stat care controlează o mare parte din presa rusă. RIA Novosti, o agenţie de ştiri de stat, a citat un membru de familie afirmând că moartea lui Lesin a fost cauzată de criza cardiacă.

Fără să ofere o sursă, Russia Today a sugerat că Lesin suferea de mulţi ani de o "anumită boală".

Totuşi, lucrul cel mai bizar şi care ar trebui să atragă atenţia este faptul că un mogul al mass mediei ruseşti a murit într-un hotel din Washington din cauza unei aparente “crize cardiace”, tocmai când relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat extrem de mult, tocmai când website-uri precum RT şi Sputnik au devenit tot mai proeminente în rândul cititorilor occidentali şi, nu în ultimul rând, tocmai într-un moment în care Rusia şi-a amplificat campania militară din Siria. Şi, pe lângă toate acestea, nimeni nu ştie de ce se afla Lesin în SUA, subliniază un comentariu ZeroHedge.