Mogherini: Rusia nu este un partener strategic al Uniunii Europene

Înaltul Reprezentant  al UE pentru politică externă şi apărare, Federica Mogherini.
Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi apărare, Federica Mogherini. (Captură.)

Rusia nu este un partener strategic al Uniunii Europene, dar continuă să fie o ţară importantă pentru cooperare, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi apărare, Federica Mogherini, potrivit RIA Novosti.

'Relaţii strânse au fost angajate între Rusia şi UE şi acestea sunt extrem de importante din punctul de vedere al geografiei, istoriei, culturii comune, precum şi în plan economic şi energetic. Cu toate acestea, comportamentul Rusiei faţă de Ucraina nu o caracterizează ca un partener al UE', a declarat Mogherini într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier.

Principala greşeală a UE, a subliniat şefa diplomaţiei europene, a fost iniţierea cu întârziere a unui dialog tripartit UE-Ucraina-Rusia.

La insistenţa jurnalistului de la Kurier dacă Rusia este sau nu partener strategic al UE, Mogherini a afirmat: 'Rusia este o ţară strategică, dar la etapa actuală nu este partener strategic al Uniunii Europene. Rusia poartă responsabilitatea pentru instaurarea stabilităţii în estul Ucrainei. Ar fi bine să stabilim relaţii de parteneriat cu ea'.

În acest context, şefa diplomaţiei europene a îndemnat Rusia şi NATO să nu se privească reciproc ca rivali. 'Aş propune NATO să considere Rusia drept un potenţial partener', a adăugat ea.

Dintre aşteptările Bruxellesului de la noul guvern ucrainean, Mogherini a menţionat 'respectul pentru cultura şi limba (celor care trăiesc în estul Ucrainei), statut de autonomie pentru regiunile din est şi reforme instituţionale', precum şi combaterea corupţiei şi reforme economice.