Mogherini: Nu am mai văzut SUA atât de polarizată şi divizată

Şefa politicii externe a Uniunii Europene Federica Mogherini a avertizat că polarizarea prezentă şi divizarea în SUA ar putea duce la destabilizarea întregii lumi.


Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini.
Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini. (Captură Foto)

“Nu am mai văzut SUA atât de polarizată, divizată şi împovărată de conflicte ca până acum. Cu toate acestea, cel care ar dori să joace un rol în conducerea globală trebuie să fie puternic intern, sigur de sine şi unificator”, susţinea Mogherini în timpul unui interviu acordat ziarului în limba germană Die Welt, publicat miercuri.

Aceasta a mai susţinut că tensiunile prezente din noua administraţie a SUA ar putea deveni “factorul destabilizator” pentru restul lumii.

Mogherini a făcut aceste remarci la scurt timp după o vizită la Washington, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat american Rex Tillerson, apoi cu consilierul pentru securitate naţională Michael Flynn, cu asistentul şi ginerele preşedintelui SUA Donald Trump, Jared Kushner, şi alţi oficiali.

Mogherini a mai adăugat că în timp ce mai multe elemente cheie ale politicii externe a Administraţiei SUA rămân necunoscute, viitoarele politici UE ar trebui îndreptate în a descoperi “unde coincid poziţiile noastre”.

“În viitor ar putea exista mai multe subiecte asupra cărora Uniunea Europeană şi Statele Unite vor avea puncte de vedere diferite”, a mai adăugat aceasta.

Alegerea prezidenţiala din 2016 în SUA a expus mai mult ca niciodată diviziunea profundă dinăuntrul societăţii, în care grupuri de minorităţi, inclusiv musulmani, africani americani şi hispanici, sunt marginalizate.

În ciuda faptului că a tot insistat asupra diviziunii, Trump a reuşit să câştige victoria electorală şi a devenit preşedinte, dar a pierdut votul popular în favoarea candidatei Hillary Clinton cu aproape trei milioane de voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe