Mogherini invită şase lideri din Balcani la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul ţărilor lor

Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, i-a invitat la Bruxelles pe liderii Albaniei, Bosniei şi Herţegovinei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei pentru a discuta despre situaţiile politicile rapid schimbătoare ale regiunii.

Obiectivul întâlnirii, a precizat joi biroul lui Mogherini, este de a “discuta despre situaţia din regiune” şi pentru a “analiza împreună drumul înainte”.

Întâlnirea are loc de asemenea după o vizită efectuată de Mogherini în regiune în luna martie, a mai adăugat biroul ei.

Macedonia a fost cuprinsă de o criză politică majoră care a culminat cu năvălirea manifestanţilor furioşi în clădirea Parlamentului în această lună. Dar, Skopje pare să fi rezolvat criza în această săptămână prin numirea unui nou guvern.

Kosovo are de înfruntat alegeri anticipate luna următoare, după un vot de neîncredere care a avut loc săptămâna trecută.

Muntenegru este pe cale să se alăture alianţei militare NATO dar învinuieşte Rusia pentru orchestrarea unei tentative de stat eşuate în timpul alegerilor din octombrie 2016 datorita legăturilor tot mai puternice ale ţării balcanice cu Occidentul. De asemenea, autorităţile muntenegrene susţin că în timpul puciului eşuat s-a urmărit asasinarea fostului premier Milo Djukanovic şi instalarea unui guvern pro-rus pentru a opri procesul ţării de aderare la NATO.