Modificarea Codurilor Penale: "Pedofilul să participe la audierea unui copil abuzat... n-am cum să comentez o astfel de idee!"

Datoria statului român este să protejeze prima oară victimele, nu infractorii, a explicat şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, în opinia căruia, dacă modificările Codurilor Penale dorite de parlamentari vor trece, infracţionalitatea va creşte iar infractorii vor fi mai greu de prins.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la codurile penale vor desfiinţa practic orice dosar penal în care sunt investigate fapte cu violenţă. Criminali, violatori sau alţi infractori periculoşi vor fi prinşi mult mai greu sau poate niciodată, a explicat şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, pentru Digi24.

"Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii '90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spaţiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracţiune gravă cu care ne ocupăm şi pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate şi să comită aceste fapte", a declarat Gavriş pentru sursa citată

"Toate statele din UE alocă bani şi resurse pentru a monta cât mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni şi chiar a combate infracţiuni comise în spaţiul public. Sunt şi în Bucureşti, nu atât de multe cât ne-am dori, nu atât de performante, dar sunt şi ne ajută foarte mult. În ultimii şase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost soluţionate. În foarte multe din aceste cazuri ne-am bazat pe aceste camere. Sunt cazuri în care autorul a fost prins, reţinut, arestat şi condamnat şi în care probatoriul s-a făcut în special pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere”, a adăugat comisarul.

Nu doar dosarele de crimă vor fi dinamitate ci şi cele de pedofilie, a explicat ofiţerul:

„De curând a fost condamnat un pedofil, a fost trimis în judecată de mai mult timp, care timp de şase ani a acostat copii cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani, pe stradă, cărora le-a făcut diferite avansuri cu tentă sexuală. Majoritatea probelor le-a constituit camerele de supraveghere. Sunt martorul ideal perfect, obiectiv, spre deosebire de cei care percep ceva. (...) Pedofilia este o infracţiune cu un grad de repetabilitate foarte mare. Gândiţi-vă că la acel pedofil a nu-l prinde la timp implică ca alţi copii să fie abuzaţi”, a mai atras atenţia Radu Gavriş, adăugând că nu înţelege logica de a monta camerele de supraveghere, dar nu mai este permisă utilizarea lor în instanţe.

Întrebat dacă infracţionalitatea ar putea creşte în cazul în care aceste modificări vor intra în vigoare, Radu Gavriş a confirmat: „Sunt sigur, nu cred. Sunt sigur!”, a subliniat el.

Totodată, şeful Serviciului Omoruri a criticat şi propunerea ca suspectul dintr-un caz să participe la audierea victimei.

„Pedofilul să participe la audierea unui copil abuzat... n-am cum să comentez o astfel de idee. Există grijă pentru drepturile suspectului, dar cred că datoria statului român este să protejeze prima oară victimele”, a mai declarat Gavriş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne