Modificarea Codului Audiovizualului votat în Parlament în prima şi a doua lectură

Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova
Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova (parliament.md)

În cadrul şedinţei Parlamentului de joi, 7 noiembrie, cu 61 de voturi pentru, deputaţii au votat proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului în prima şi a doua lectură. Potrivit noului proiect de lege, odată cu introducerea şi utilizarea pe larg a tehnologiilor moderne, precum şi evoluţia permanentă a jurisprudenţei europene în domeniul respectiv, se impune necesitatea unui nou Cod al Audiovizualului.

„Prin acest proiect de lege se propune asigurarea securităţii informaţionale a statului. Statul nu este doar în drept, dar şi obligat să asigure protejarea spaţiului informaţional. Ultimele evenimente din regiune, sensibilitatea informaţiilor care pot avea un impact deosebit de negativ asupra respectării drepturilor omului, securităţii statului, consolidării statutului de stat suveran, independent şi integru au generat necesitatea promovării acestui proiect de lege. De remarcat că problema asigurării securităţii informaţionale a statului constituie un obiectiv separat prevăzut în Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova”, se arată în proiectul de lege, potrivit UNIMEDIA.

Astfel, prin acest nou proiect de lege se propune introducerea noţiunii de securitate informaţională care urmează să reprezinte un ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecţiei persoanelor, societăţii şi statului de eventuale tentative de dezinformare sau informare manipulatoare din exteriorul Republicii Moldova, neadmiţând astfel provocările cu caracter mediatic îndreptate împotriva statului.

„În acest context, în vederea asigurării securităţii informaţionale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”, se mai arată în proiectul de lege votat joi în Parlament.

Nemulţumit de noul Cod al Audiovizualului care ar avea drept scop „combaterea propagandei ruseşti” pe teritoriul Republicii Moldova, preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va promulga în nici un caz, acest proiect de lege, pe care îl consideră „un element al unui plan masiv de incitare a isteriei anti-ruseşti în ţară”, şi de asemenea, „o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei.”

„Orice încercări de a „pune beţe în roate” cooperării şi dialogului stabilit la nivel de şefi de state între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, comise de Partidul Democrat şi sateliţii săi în decursul acestui an, în final s-au dovedit a fi un eşec total. Aprecierea acţiunilor regimului actual, inclusiv a acestor iniţiative, va fi făcută nu de către înalţii demnitari de la Bruxelles, Washington, ci de către cetăţenii Moldovei, la alegerile următoare, cînd acest regim va deveni istorie”, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.