"Mitralieră": Problema e că Pilonul II de pensii e administrat de societăţi străine "şmechere", nu de stat

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, aka "Mitraliară", susţine că societăţile comerciale care administrează banii românilor din Pilonul II de pensii private sunt "şmechere" şi nu garantează niciun randament, în schimb statul ar face o treabă mult mai bună.
Catalin Radulescu(PSD)
Catalin Radulescu(PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Problema cu Pilonul II de pensii este aceea că banii sunt administraţi de firme străine şi nu de stat, a apreciat, într-o emisiune Digi24, deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

"Sunt banii românilor, în primul rând. Probabil cea mai mare problemă e că aceşti bani, depuşi ca o alternativă, sunt gestionaţi de nişte firme, nu de stat. Firme majoritar străine. În loc să ia banii şi peste 10 ani să îi dea aplicându-se un indice de inflaţie sau profit, aceşti bani, peste 10 ani, se vor da nominal. Dacă omul a depus un leu, va primi un leu. Peste 10 ani va avea o valoare mai mică. Când au fost întrebate aceste companii de ce nu aplică indicele de inflaţie mediu, n-au dat niciun răspuns.

Aceste societăţi străine îşi iau profitul, nu aplică niciun indice de inflaţie, nu fac nimic cu acei bani. Se duc şi cumpără titluri de stat. După 5-6 luni, statul le răscumpără şi le dă cu dobândă. Dar această dobândă nu se va regăsi în pensiile oamenilor. Ideea este ca românii să cunoască şi să decidă, de aceea prostia cu naţionalizarea este o aiureală, dar românii trebuie să decidă. Dacă văd că n-am niciun beneficiu, nu mai vreau să ţin banii aici", a declarat Rădulescu.

Întrebat dacă are încredere să contribuie la Pilonul II, Rădulescu a replicat:

"Nu. Atât timp cât mie îmi gestionează nişte societăţi şmechere banii pe care i-ar putea gestiona şi statul şi peste 10 ani nu primesc nimic, nu am de ce să îi las aici. Nu-mi garantează niciun randament. Poate părinţii copiilor care vin după noi nu o să aibă niciun avantaj. Atunci el să decidă".