Mitologii monstruoase în comunism - filme prezentate în New York

(photos.com)

ICR New York organizează pe 6 noiembrie un eveniment special numit "Mitologii monstruoase în comunism şi post-comunism", la care va fi prezentă cunoscuta regizoare Ioana Uricaru, stabilită în SUA. Aceasta va prezenta două dintre filmele sale de scurt-metraj: Legenda activistului în inspecţie - din seria "Amintiri din Epoca de Aur" şi "Stopover", potrivit evz.ro.

Acesta nu este singurul eveniment care va avea loc în SUA în perioada imediat următoare. În intervalul 7-9 noiembrie va avea loc, la SIFF Film Center din Seattle, WA, Festivalul Filmului Românesc din zonă Pacific Northwest, intitulat "Un ochi râde, un ochi plânge", ai cărui co-organizatori sunt ICR New York şi American Romanian Cultural Society (ARCS).

Filmele de scurt-metraj ale regizoarei Ioana Uricaru vor fi, de asemenea, proiectate la Festivalul de la Seattle, unde regizoarea este invitată de onoare, alături de regizorul Oliver Şerban Tătaru şi criticul de film Monica Filimon.

Ioana Uricaru este regizoare, critic de film şi profesor la Middlebury College din Vermont. S-a născut în România şi a crescut în timpul dictaturii comuniste, trăind din plin evenimentele violente ale revoluţiei din 1989 şi tranziţia la fel de traumatizantă care a urmat în următoarea perioadă.

Înainte de a se dedica carierei cinematografice, Ioana Uricariu şi-a luat licenţa în Biologie la Universitatea Bucureşti (1994) şi în Regie de Teatru şi Film la UNATC Bucureşti (1999). A urmat un program de masterat în "Film and Television Production" la Universitatea din Southern California în 2007, iar în 2011 a luat doctoratul în "Critical Studies" la aceeaşi universitate.

A publicat numeroase studii şi articole şi a susţinut conferinţe despre Noul Cinema Românesc, iar filmele produse de ea au fost prezentate la Cannes (2009), la Sundance (2011) şi la Institutul de Film American / AFI (2007)

Ioana Uricariu este printre regizorii implicaţi în "Amintiri din Epoca de Aur" (Mobrafilms, 2009), film care a fost prezentat la Festivalul de la Cannes în 2009, la categoria "Un Certain Regard", iar în 2010 a câştigat Premiul Publicului la Premiile Gopo din România.

Prima peliculă de lung metraj a Ioanei Uricaru, "After the Wedding", a fost finanţată de Cinéfondation din cadrul Festivalului de la Cannes şi de Sundance Directors.

Filmul de scurt metraj "Stopover" (Mobrafilms, 2010) a făcut parte din selecţia oficială la Sundance Film Festival în anul 2011, Seattle, şi a fost prezentat la festivalurile internaţionale de film: Cambridge, Transilvania, Morelia, London East End, Rehovot, Tacoma, precum şi la Jacob Burns Film Center, Film Society of Lincoln Center, New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură