Miting simbolic la Palatul de Justiţie după ce Jandarmeria a încercat să-i împiedice pe magistraţi să protesteze

Protest
Protest

Treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti au fost ocupate, miercuri seară, de cetăţeni veniţi să-şi manifeste solidaritatea cu magistraţii care au ieşit în stradă împotriva modificărilor din justiţie operate de Guvern, via Tudorel Toader.

Protestul are loc după ce, luni seară, jandarmii au încercat să-i oprească pe magistraţi să protesteze în faţa Palatului de Justiţie, argumentând că ar exista un ordin al conducerii Curţii de Apel Bucureşti în acest sens. Iniţial magistraţii s-au mutat în colţul din stânga al clădirii, însă o judecătoare - Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1 - a refuzat să plece şi a rămas tot timpul pe treptele instituţiei, iar în cele din urmă i s-au alăturat şi ceilalţi colegi.

"A fost foarte frustrant şi dezarmant ceea ce s-a întâmplat luni seară, când magistraţilor li s-a transmis un mesaj foarte clar că nu au voie să protesteze pe trepte pentru că aşa a spus şeful instituţiei. În momentul în care Jandarmeria încalcă legea este foarte grav, e un drept constituţional. E foarte grav! Magistraţii ies în stradă nu pentru beneficii, ci pentru independenţa lor şi le mulţumim pentru că luptă cu această clasă politică care vrea să pună botniţă şi mânere justiţiei. Jandarmii să înţeleagă că trăim totuşi într-o democraţie, trebuie să rămânem în democraţie, şi domnul Tudorel Toader să abroge această mizerie de OUG, nu este ok. De asta ies tinerii, magistraţii, actorii etc. (...) Eu mă aştept de la conducerea Jandarmeriei să înţeleagă că sunt în slujba cetăţeanului. Îmi doresc cât de curând să văd treptele pline cu magistraţi. Să nu le fie frică, nu au de ce. Am văzut magistraţi curajoşi. Nu cer bani, nu cer foloase, cer doar doar independenţă", a declarat Marian Rădună, organizatorul demersului.

La rândul său, actorul Mihai Călin s-a arătat revoltat de gestul Jandarmeriei şi şi-a exprimat solidaritatea cu magistraţii care au avut curajul să facă pasul în faţă pentru apărarea justiţiei.

"M-a scos în stradă ce s-a întâmplat alaltăieri, când am văzut cum nişte băieţi de la Jandarmerie i-au zburătăcit pe magistraţi, cum aveau un şef cu o conduită greu de calificat... Din păcate, asta este caracteristic pentru gândirea foarte multor oameni dintre autorităţile astea de forţă ale statului, care nu ştiu deloc ce înseamnă libertatea de exprimare, libertatea de gândire şi nu vor să ştie. E un gest incalificabil! Noi am venit aici să susţinem mii de magistraţi care s-au exprimat de-a lungul ultimilor 2 ani şi mai cu seamă în ultimele două săptămâni. Cei care acuză tot felul de oameni din societatea civilă, care spun că voi nu înţelegeţi nimic... nici magistraţii nu înţeleg nimic?! Noi ne uităm la oameni care analizează de doi ani ce fac ei, care au credibilitate şi au explicat ce s-a întâmplat. De celalată parte sunt Rădulescu, Nicolicea, Iordache, Şerban Nicolae...", a afirmat Mihai Călin.

"M-a scos în stradă imaginea unei judecătoare care stătea singură în preajma unei haite (de jandarmii)", a precizat şi Oana Gheorghiu, de la "Dăruieşte Viaţă".

Vă invităm să urmăriţi materialul video de la protest.