Miting pro-independenţă în Taiwan deranjează tovarăşii din Beijing

Primul miting pro-independenţă la scară mare într-o generaţie a scos zeci de mii de persoane pe străzile din Taipei. China şi-a întărit recent determinarea de a aduce insula autoguvernată sub controlul său.
Protest în faţa sediului partidului de guvernământ din Taipei,  Taiwan, 20 octombrie 2018
Protest în faţa sediului partidului de guvernământ din Taipei, Taiwan, 20 octombrie 2018 (Sam Yeh/AFP/Gety Images)

Aproximativ 100.000 de activişti pro-independenţă s-au adunat sâmbătă în Taipei pentru a protesta împotriva ostilităţii tot mai mari a Beijingului faţă de Taiwan şi pentru a face presiuni asupra guvernului ţării să desfăşoare un referendum privind declararea independenţei de China, potrivit Deutsche Welle.

Unii manifestanţi au afişat pancarte cu mesajul: “Încetaţi cu hărţuiala. Fără anexare”.

Evenimentul a fost organizat de Alianţa Formosa, care este susţinută de doi foşti preşedinţi taiwanezi pro-independenţă, Lee Teng-hui şi Chen Shui-bian, precum şi de alţi câţiva lideri ai unor partide politice mai mici.

Activistul pentru independenţă George Kuo a înfiinţat alianţa în februarie 2018 pentru a face presiuni asupra guvernului ţării să amendeze Legea privind referendumurile şi să iniţieze procesul pentru organizarea unui referendum public pe tema independenţei de China.

China consideră Taiwanul o parte a teritoriului său cu care se va reunifica, în ciuda faptului că cele două tabere s-au guvernat separat de la sfârşitul războiului civil din China continentală în 1949.

Taiwanul se consideră stat suveran, având propria monedă, propriile sisteme politice şi judiciare, dar nu şi-a declarat niciodată în mod oficial independenţa de China.

Beijingul a avertizat că va folosi forţa dacă Taiwanul încearcă o separare oficială. De asemenea, China cere aliaţilor internaţionali să renunţe la recunoaşterea diplomatică a insulei. Mai mult, influenţa politică şi economică tot mai mare a Chinei pe plan global din ultimii anii au permis acesteia să reducă prezenţa taiwanezilor pe scena internaţională.

Actualul partid de guvernământ al Taiwanului (Partidul Democrat Progresist – PDP) este în mod tradiţional pro-independenţă, însă preşedinta Tsai Ing-wen a afirmat că doreşte să menţină status quo-ul cu China. Abordarea prudentă a lui Tsai i-a nemulţumit pe unii dintre susţinătorii pro-independenţă din partidul său.

În ciuda atitudinii lui Tsai, relaţiile dintre cele două tabere s-au deteriorat şi mai mult de la învestirea sa oficială în 2016, deoarece aceasta a refuzat să adere la linia Beijingului – şi anume că Taiwanul este parte a “unei singure Chine”.