Miting masiv la Budapesta de susţinere a premierului “rebel” Viktor Orban

Proteste la Budapesta de ziua naţională
Proteste la Budapesta de ziua naţională (Captură video)

Premierul naţionalist ungar Viktor Orban a participat joi la un mare miting în Budapesta, susţinând că Ungaria trebuie să lupte împotriva “forţelor externe şi a puterilor internaţionale” care doresc să permită o imigraţie în masă pe teritoriul ţării.

Orban s-a adresat celor câteva zeci de mii de susţinători care au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta sprijinul, în condiţiile în care premierul de 54 de ani urmăreşte să obţină cel de-al treilea mandat consecutiv în alegerile care vor avea loc în 8 aprilie.

Mulţi imigranţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia care au călătorit prin sud-estul Europei în 2015 au trecut prin Ungaria, care a răspuns în cele din urmă prin construirea unui gard de frontieră şi cu o puternică opoziţie la propunerile UE de a impune un sistem de cote obligatorii privind stabilirea imigranţilor pe cuprinsul statelor membre.

Premierul ungar a declarat la miting: “Forţe externe şi puteri internaţionale doresc să aplice cu forţa această (imigraţie) în ţara noastră ... cu ajutorul unor acoliţi de aici din Ungaria, şi ei văd viitoarele alegeri ca o bună oportunitate pentru a face acest lucru.

“Cei care nu opresc imigraţia la graniţele lor vor fi pierduţi.”

“Ei (puterile externe) doresc să preia controlul asupra ţării noastre ... ei doresc să ne forţeze să renunţăm voluntar la acel control, în decursul a câtorva decenii, în favoarea străinilor care sosesc de pe alte continente şi care nu ... respectă cultura noastră, legile noastre şi modul nostru de viaţă”.

Susţinătorilor lui Orban li s-au alăturat alte câteva zeci de mii de persoane care susţin partidul de guvernare al Poloniei – PiS – care sunr foarte nemulţumiţi de Bruxelles din cauza imigraţiei şi a acţiunilor Varşoviei de a înăspri controlul asupra instanţelor şi mass mediei.

Premierul ungar a declarat că mitingul este de asemenea o demonstraţie de susţinere a Poloniei, adăugând că Slovacia, Republica Cehă, SUA, Austria şi Italia s-au alăturat luptei împotriva imigraţiei.

Susţinătorii lui Orban au afişat bannere şi au scandat slogane precum “Ungaria protejează Europa” sau “Suntem cu tine, Viktor”.

Participanţii la miting au fost aduşi în capitala ungară din zone rurale cu zeci de autobuze, în special pentru că evenimentul a coincis cu o sărbătoare naţională – comemorarea revoluţiei de la 1848.