Miting de solidaritate cu Pungeştiul în faţa Teatrului Naţional

Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Activiştii de mediu îi cheamă pe bucureşteni să iasă în stradă, în semn de solidaritate cu sătenii de la Pungeşti. Marţi, ora 17.30, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, militanţii anti fracturare hidraulică se vor strânge pentru a readuce în atenţia opiniei publice drama oamenilor din Siliştea-Pungeşti, lângă ale căror case Chevron se pregăteşte să instaleze o sondă pentru explorarea gazelor de şist. Sunt invitaţi să participe toţi cei ce-şi doresc să trăiască într-o ţară cu ape, aer şi pământ curat şi în care Guvernul îşi apără cetăţenii în loc să trimită jandarmi împotriva lor.

În ciuda protestelor pungeştenilor, care cer de luni de zile ca Chevron să plece din zona lor, compania gaziferă şi-a trimis, în noaptea de luni înspre marţi, sonda la Pungeşti. Coloana de camioane încărcate cu parţi componente ale sondei a sosit în comună la ceas de noapte însoţită, conform scenariului devenit deja clasic, de vaste efective de jandarmi.

În jur de 150 de locuitori ai satelor Siliştea şi Armăşoaia au ieşit în miez de noapte pe stradă, încercând să oprească înaintarea coloanei de TIR-uri, fără succes. Unii dintre localnici au încercat să se aşeze în faţa camioanelor pentru a nu le mai permite acestora să ajungă la destinaţie, în timp ce alţii au atacat cu pietre maşinile, care însă nu s-au oprit.

"Oamenii au ieşit în stradă pe la ora 12:00 – 12:30 când au început să vină, grupate câte trei, camioane însoţite de foarte mulţi jandarmi, aproximativ 500", a declarat pentru Epoch Times Costică Spiridon, unul dintre liderii protestatarilor din Pungeşti, care a povestit că în camioane au fost aruncate cocktailuri Molotov, însă el nu i-a văzut pe săteni făcând aşa ceva.

Spiridon a încercat să oprească un camion al Chevronului aşezându-se în faţa lui, în picioare, cu mâinile ridicate. Şoferul maşinii nici măcar nu a schiţat gestul că ar vrea să frâneze, aşa că protestatarul a fost obligat să sară în ultima clipă din loc. Oameni au stat în stradă până la 7-8 dimineaţa, fără să poată opri camioanele care circulau cu mare viteză.

În sat au fost trimişi în jur de 500 de jandarmi, echipaţi cu căşti şi scuturi. În faţa zonei speciale de siguranţă, la ieşirea din satul Siliştea, jandarmii au blocat din nou accesul cu garduri, oamenii neputând să treacă spre terenul unde Chevron îşi va instala sonda.

Activiştii de mediu le reamintesc românilor, pe pagina de Facebook a evenimentului, că ce se întâmplă astăzi la Pungeşti s-ar putea întâmpla, în curând, în toată ţara şi îi îndeamnă să iasă în stradă şi să nu fie indiferenţi. De asemnea, activiştii fac un apel de mobilizare către toţi românii, să meargă la Pungeşti pentru a fi alături de săteni în lupta lor anti-corporaţii şi anti-exploatare gaze de şist în condiţii distructive pentru mediu şi om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne