Miting de solidaritate cu presupuşii "terorişti" din Târgu Secuiesc

Târgu Secuiesc a fost gazda unui nou miting de solidaritate cu cei doi lideri ai Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate, trimişi în judecată de DIICOT.

Steaguri secuieşti.
Steaguri secuieşti. (Captură Foto)

Peste 200 de persoane au participat, duminică, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan şi Szocs Zoltan, cei doi lideri ai "Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate" - acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de Ziua Naţională a României, relatează Hotnews.

Potrivit preşedintelui Partidului Civic Maghiar Covasna, acţiunea a fost organizată de mai multe asociaţii de tineret maghiare.

"Cei doi sunt ţinuţi în temniţă la Bucureşti pe nedrept şi ne-am adunat ca să cerem să fie lăsaţi în libertate. (...) Acuzaţiile care li se aduc sunt nefondate şi halucinante (...) În cazul Colectiv au fost peste 40 de victime, iar vinovaţii sunt în libertate, iar în acest caz nu există nicio victimă, dar cei doi sunt ţinuţi în arest. De asta am venit aici, împreună cu copiii mei şi câţiva colegi de partid, am venit pentru dreptate", a declarat Kulcsar.

Manifestarea a avut loc în parcul din centrul localităţii, în vecinătatea statuii revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, a durat circa o oră şi s-a desfăşurat fără incidente, conform Jandarmeriei.

Reamintim că Szocs Zoltan şi Beke Istvan sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Presupusul atentat a inflamant puternic spiritele la vremea reţinerii celor doi, dând naştere la controverse. În timp ce procurorii DIICOT îl acuză pe Beke Istvan că intenţiona să detoneze o bombă artizanală în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale, un apropiat al acestuia susţine că totul era o farsă şi că bomba despre care se vorbea era, de fapt, una care împrăştie bile de plastic, destinată jocurilor militare de airsoft. Detalii aici.