Misterul noului născut care ia foc

India: Misterul bebeluşului care ia foc.
India: Misterul bebeluşului care ia foc. (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)

Din momentul în care s-a născut, în urmă cu două luni şi jumătate, corpul unui bebeluş a luat foc de patru ori fără nicio cauză aparentă. În India, medicii sunt nelămuriţi despre cazul ciudat al micului Rahul, un copil din Tamil Nadu (sudul Indiei) admis la Kilpauk Medical College Hospital din Chennai, cu bănuiala că este afectat de aşa numita combustie umană spontană (SHC), mult discutată de experţi. Potrivit ziarului „Times of India”, care a descris cazul, în ultimii 300 de ani s-ar fi raportat în jurul lumii doar 200 de cazuri.

Prima dată când mama micuţului, Rajeshwari, a asistat înspăimântată la acest fenomen, a fost la doar nouă zile după naşterea acestuia. Spitalizat timp de trei zile, micul Rahul a fost găsit sănătos şi puternic, şi apoi a fost externat. Dar, la scurt timp după ce s-a întors acasă, trupul lui a luat foc din nou. După un al treilea şi un al patrulea episod de acelaşi fel, părinţii au dus copilul în Kilpauk Medical College din Chennai pentru continuarea studiilor. Pediatrul Narayana Babu, care îl tratează pe micuţul Rahul spune că motivul ar putea fi "emiterea unor gaze extrem de inflamabile prin pori". Dar teama pentru sănătatea copilului nu este singura îngrijorare pentru părinţi. Tatăl copilului, Karnan, a declarat la Indian Express:"Suntem foarte îngrijoraţi, deoarece sătenii se tem şi cred că fiul nostru este sub controlul unui demon care declanşează focul".

Kalpesh Gajiwala, specialist de la Tata Memorial Hospital din Mumbai, explică faptul că "au fost avansate diverse teorii referitoare la acest fenomen numit SHC, dar toate foarte vagi şi nu s-a dovedit ştiinţific. O ipoteză plauzibilă este că unele bacterii intestinale particulare transformă alimentele în metan, substanţă combustibilă".

Ceea ce este sigur este faptul că povestea Micului Rahul a făcut mulţi medici să îşi piardă somnul, dar, de asemenea a dat de lucru şi experţilor în fenomenele paranormale.

Printre cele mai celebre cazuri de combustie umană spontană, este cea a contesei Cornelia Bandi din Cesena, Italia, bunica maternă a Papei Pius IV, care în 1731 a fost găsită pe podeaua casei sale din dormitor, cu picioarele şi o parte a craniului intacte, dar corpul complet carbonizat. Un consiliu de oameni de ştiinţă din acel timp au susţinut că acesta a fost un caz de "combustie spontană". Faptul l-a impresionat chiar şi pe scriitorul Charles Dickens, care l-a menţionat în prefaţa romanului său "Bleak House".