Misterul craterelor din Siberia – descifrat

Crater descoperit în Yamal, Siberia
Crater descoperit în Yamal, Siberia (Captură Youtube)

Echipele de cercetare care au vizitat dolinele enorme apărute în Siberia – unele dintre ele mai mari decât un teren de fotbal – au declarat că uimitorul fenomen natural “nu a mai fost examinat” înainte, conform Daily Express.

Se presupune că giganticele grote s-au format când “buzunarele” de sub pământ s-au umplut cu gaz natural care a explodat într-o manieră spectaculoasă.

Cel puţin şapte astfel de cratere au fost descoperite până acum în Siberia, iar natura originii lor a pus iniţial savanţii pe gânduri.

Teoriile conspiraţiei – care au acoperit totul, de la teste efectuate de armata rusă la vizite extraterestre – au prezentat la rândul lor posibile explicaţii după ce găurile au fost descoperite, anul trecut.

Totuşi, o nouă expediţie a realizat în această săptămână un progres semnificativ, după ce a descoperit că toate dolinele s-au format în locurile unde au existat anterior movile de pământ care ascundeau nuclee de gheaţă.

Savanţii au descoperit că fisurile în miezul Pământului au permis căldurii şi gazului natural să scape şi să topească încet gheaţa din interiorul movilelor.

Spaţiul lăsat în urmă în interiorul movilelor a fost umplut cu gaz natural, care s-a acumulat până când a explodat, provocând cratere imense.

Savanţii ruşi au făcut această descoperire după ce au examinat cel mai faimos crater – cunoscut sub numele de B-1 – care este situat la 28 km de cel mai mare câmp de gaze al regiunii bogate în combustibili.

Enormul crater are o adâncime de 60 de metri şi este suficient de la larg pentru a înghiţi cu uşurinţă până la 10 autobuze. Acum, craterul se umple cu apă şi în cele din urmă se va transforma într-un lac imens.

Savanţii au fost îngrijoraţi că formarea dolinelor ar putea prezenta o ameninţare pentru extracţia de gaz în peninsula rusească Iamal, al cărei nume înseamnă “sfârşitul Pământului”.

Numărul craterelor va creşte probabil şi analiştii consideră că acestea trebuie monitorizate îndeaproape datorită pagubelor potenţiale pe care le-ar putea cauza exploziile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură