Misterele creierului - Ne modificăm amintirile în funcţie de ceea este mai important pentru noi

Creierul uman
Creierul uman (www.youtube.com)

Un studiu în domeniul cogniţiei efectuat recent de neurologul Donna J. Bridge de la Northwestern University din Marea Britanie arată că suntem capabili să ne modificăm amintirile odată cu trăirea unor experienţe noi în funcţie de ceea ce este mai important pentru noi, notează thealmagest.com.

Descoperirile neurologului au arătat că, în funcţie de experienţele relevante trăite, o zonă din creierul nostru aflată în spatele globurilor oculare poate confirma sau distorsiona realitatea.

În timpul experimentului, voluntarilor le-a fost cerut să memoreze poziţia mai multor obiecte afişate pe ecranul unui monitor şi să menţioneze unde este localizat fiecare obiect.

Apoi, voluntarilor le-a fost prezentat un fundal diferit pe ecranul monitorului. Dintre cei 17 participanţi, 16 dintre ei n-au mai putut să-şi amintească poziţia corectă a obiectelor.

Chiar şi atunci când le-a fost oferită posibilitatea de a alege poziţia corectă din trei variante de răspuns, majoritatea participanţilor la experiment au ales-o pe cea greşită.

Pe timpul testului, creierul lor a fost scanat şi s-a observat că zona din spatele globurilor oculare este foarte activă. Aceasta păstra „amintirea corectă” şi în acelaşi timp confirma o nouă „amintire falsă”.

Potrivit neurologului, partea frontală a creierului (hipocampus – n.r.) este responsabilă „cu menţinerea unei reprezentări fidele a realităţi sau cu schimbarea ei în funcţie de ceea ce este mai important pentru noi în momentul respectiv”.

Cercetătorul britanic a mai precizat că activitatea creierului este adaptivă, în sensul că „atunci când întâlnim situaţii noi, medii noi, este bine să te foloseşti de trecutul tău pentru a fi informat despre prezent şi viitor – iar asta înseamnă uneori să-ţi ”reînnoieşti” trecutul.”

Activitatea creierului rămâne în continuare un domeniu de studiu în mare parte neelucidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură