Misiunile lunare detecteaza apa pe Luna

(Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

Savantii analizeaza informatiile provenite de la 3 misiuni lunare care au descoperit dovezi clare ale prezentei apei pe Luna.

Conform informatiilor colectate de la 3 vehicule spatiale, incluzand vehiculul indian Chandrayaan-1, s-au descoperit mici cantitati de apa prezente in particulele care formeaza solul Lunii.

Cercetatorii sustin ca moleculele de apa au fost descoperite prin analiza datelor provenite de la 3 sonde echipate cu instrumente NASA proiectate pentru a identifica compozitia minerala a Lunii.

Savantii sustin ca dovezile sugereaza ca anumite cantitati mai mari de apa ar putea fi de asemenea prezente in zonele mai reci ale Lunii, precum craterele de la polii lunari.

Descoperirile au rasturnat indelungatele credinte ca suprafata Lunii este uscata, posibil pavand drumul ca savantii sa infiinteze intr-o zi o baza de cercetare permanenta pe Luna.

In perioada imediat urmatoare, Satelitul NASA de Observare si Simtire a Craterelor Lunare va dobori in mod deliberat un satelit la polul sudic al Lunii intr-o incercare de a detecta apa si gheata.

Unele informatii pentru aceasta stire au fost oferite de AFP si Reuters.