Misiunea OSCE în RM: "Paşii mici" aduc beneficii oamenilor de rând de pe ambele maluri ale Nistrului

Recunoaşterea diplomelor universitare şi înregistrarea plăcuţelor automobilelor din stânga Nistrului sunt primele elemente de statalitate acordate Transnistriei, afirmă Vladimir Socor.
Franco Frattini înmânează primele plăcuţe auto cu design neutru la Tiraspol
Franco Frattini înmânează primele plăcuţe auto cu design neutru la Tiraspol (osce.org)

Peste 1400 de maşini din regiunea transnistreană au primit deja plăcuţe de înmatriculare neutre, iar lista cu programări este deja completă până în septembrie 2019, a declarat şeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch, citat de Radio Europa Liberă.

Vorbind la recepţia de Crăciun a Misiunii OSCE, acesta a menţionat că 90% din terenurile din Doroţcaia au fost restituite proprietarilor moldoveni. Două sute de absolvenţi ai Universităţii de la Tiraspol pot studia în străinătate datorită apostilării diplomelor, iar cei care circulă des la Tiraspol apreciază deschiderea podului de la Gura Bâcului.

Potrivit sursei citate, Claus Neukirch a mai notat că există deja baza legislativă pentru soluţionarea problemei telecomunicaţiilor, subliniind că aceste lucruri fac parte din pachetul de opt puncte adoptat la sfârşitul anului 2017.

„Toate aceste realizări aduc beneficii oamenilor de rând de pe cele două maluri şi ajută la construirea încrederii şi la reglementarea conflictului pornind de jos. Deci, suntem pe calea cea bună, prin intermediul paşilor mici”, a concluzionat şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

De menţionat că la sfârşitul lunii noiembrie 2017 după runda de negocieri în format 5+2 de la Viena, mai mulţi experţi de la Chişinău dar şi analistul Vladimir Socor şi-a exprimat îngrijorarea faţă de „avântul” şi direcţia negocierilor sub preşedinţia austriacă a OSCE, menţionând că recunoaşterea diplomelor universitare din Transnistria şi înregistrarea plăcuţelor automobilelor din stânga Nistrului ar fi elemente ale viitorului statut special şi primele elemente de statalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe