Mişcări tectonice în Orientul Mijlociu: General de top iranian se întâlneşte cu liderul kurd Barzani

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)

Într-o schimbare dramatică a situaţiei care subliniază gravitatea amplificării tensiunilor dintre guvernul irakian din Bagdad şi Guvernul Regional al Kurdistanului (GRK), liderul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (care, în urmă cu câteva zile, a fost numită de SUA drept o organizaţie teroristă), generalul Qassem Suleimani, a sosit duminică în Erbil şi s-a întâlnit cu preşedintele regional kurd Masoud Barzani pentru a discuta despre criza tot mai mare din Irak, într-un moment în care forţele kurde Peshmerga blochează accesul armatei irakiene la câmpurile petroliere şi instalaţiile militare din Kirkuk.

Suleimani raportează în mod direct preşedintelui iranian Hassan Rouhani şi forţa sa de elită furnizează pregătire şi arme grupurilor paramilitare irakiene (UMP sau Unităţile de Mobilizare Populară) care susţin guvernul din Bagdad.

Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri noua sa politică împotriva Iranului, care include desemnarea Gărzilor ca o organizaţie teroristă străină.

Deşi SUA susţine în mod oficial guvernul din Bagdad, care este aliat cu Iranul, în criza din Kurdistan, discursul lui Trump ar putea semnala o schimbare monumentală în politică pentru Irak. Aceasta în timp ce oficialii şi mass media din Kurdistan evidenţiază rolul Iranului în încercarea de a bloca eforturile kurzilor pentru independenţă.

Referendumul de luna trecută din Kurdistan a împins guvernul din Bagdad în braţele Teheranului, într-un moment în care relaţia dintre premierul irakian Haidar Abadi şi oficialii iranieni se afla la cel mai scăzut nivel al său. Abadi (şi probabil majoritatea irakienilor) consideră acum Iranul ca singurul partener legitim şi sincer pe care se poate baza Irakul.

În ciuda faptului că atât Bagdadul cât şi guvernul regional kurd au promis public că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a evita o confruntare militară directă, lupte sporadice au izbucnit vineri şi sâmbătă dimineaţă în apropiere de disputata provincie bogată în petrol Kirkuk între luptătorii peshmerga şi Unităţile de Mobilizare Populară, ce susţin guvernul central irakian.

Vineri noaptea, au izbucnit lupte în Khurmatu – un oraş aflat într-o zonă disputată revendicată de Kurdistan şi situat la sud de Kirkuk. Imaginile video făcute publice au arătat ciocniri directe aparent de scurtă durată. Nu este clar dacă au fost provocate victime şi, aparent, liniile de front s-au calmat începând cu sâmbătă noaptea.

Iar acum, ambele tabere se învinuiesc reciproc pentru colaborarea cu “teroriştii”. Guvernul kurd din Erbil a precizat că unităţi ale Gărzilor Revoluţionare s-au aflat printre forţele UMP în apropiere de Kirkuk. La rândul său, Bagdadul acuză Erbilul că foloseşte luptători PKK, susţinând că este vorba de o “declaraţie de război”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe