Mişcări ciudate. Rockefeller abandonează afacerile cu petrol

John D. Rockefeller
John D. Rockefeller (Captură web)

Istoria întoarce pagina: dinastia Rockefeller, născută din exploatarea petrolului, spune adio aurului negru - care i-a făcut bogaţi - şi tuturor celorlalţi combustibili fosili. Un fond de investiţii administrat de descendenţii magnatului petrolului, John D. Rockefeller, şi-a anunţat decizia de a ieşi complet din petrol, gaze naturale şi cărbune.

Fondul a criticat, de asemenea, gigantul energetic american Exxon Mobil pentru "comportament imoral". Compania petrolieră este cercetată de către Procurorul General din New York, fiind suspectată că a minţit publicul şi investitorii prin manipularea rezultatelor studiilor privind efectele schimbărilor climatice. Exxon Mobil este cea mai mare dintre companiile petroliere create din Standard Oil, companie fondată de John D. Rockefeller, scrie ziarul La Stampa.

Decizia fondului urmează o mişcare similară cu cea a celui mai mare Rockefeller Brothers Fund, care a anunţat în luna septembrie 2014 că se va îndepărta de investiţiile în acest sector. "Din moment ce comunitatea internaţională lucrează pentru a elimina utilizarea combustibililor fosili, nu are sens – din punct de vedere financiar şi etic - să se continue investiţiile în aceste companii", a declarat fondul într-un comunicat de presă.

John D. Rockefeller a fost co-fondator al Standard Oil în 1870, care a crescut până când a devenit monopol în extracţia şi rafinarea petrolului din Statele Unite ale Americii. Cvasi-monopolul a continuat până în 1911 când, ca urmare a unei hotărâri antitrust a Curţii Supreme a Statelor Unite, grupul s-a împărţit în 34 de companii separate. Dar, după aceea au existat noi consolidări. Actualul Exxon Mobil este moştenitorul firmei Standard of New Jersey (rebotezat Esso şi mai târziu Exxon) şi a Standard of New York (rebotezat mai târziu Mobil).

În ceea ce priveşte presupusul declin a combustibililor fosili, mulţi analişti sunt de părere că este inevitabil, iar acest lucru este cu siguranţă adevărat pe termen lung, dar, în ceea ce priveşte prezentul, trebuie remarcat că, momentan consumul de petrol continuă să crească, an după an.