Mircea Kivu: ”Relaţia cu societatea civilă a fost elementul de originalitate”(video)

”Elementul de originalitate în primul an de mandat al lui Klaus Iohannis a fost încercarea de a întreţine o relaţie constantă cu societatea civilă organizată”, a afirmat sociologul Mircea Kivu în cadrul unei dezbateri organizate ieri de Frontline Club.
Mircea Kivu
Mircea Kivu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Kivu a reamintit cum Campania Politică fără Bariere a cerut tuturor candidaţilor înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale să-şi precizeze poziţia faţă de modificările dorite de societatea civilă la legile electorale. ”Surpriza plăcută a fost că am primit un răspuns scris de mână de la Klaus Iohannis, iar în februarie, după instalare, ne-am întâlnit cu noul preşedinte şi ne-a acordat susţinerea sa printr-un mesaj adresat Parlamentului într-un moment important în care Comisia de Cod Electoral trebuia să se reactiveze. El a arătat că pentru reformarea clasei politice este necesar să se introducă pe agenda Comisiei şi modificarea legii alegerilor parlamentare. Apoi, Administraţia prezidenţială a facilitat o serie de întâlniri între membrii Comisiei electorale şi societatea civilă. A existat un dialog şi este rolul preşedintelui de a facilita şi de a modera acest dialog între diversele compartimente ale societăţii”, a precizat sociologul.

În opinia sa, această deschidere către societatea civilă deosebeşte mandatul lui Klaus Iohannis de cel al preşedinţilor de până acum. Kivu a dat ca exemplu demonstraţiile de luna trecută din Piaţa Universităţii legate de tragedia din Colectiv, care au fost asemănătoare cu cele din iarna lui 2012, arătând însă că atitudinea Administraţiilor prezidenţiale a fost cu totul diferită. ”Traian Băsescu a ales să ignore demonstraţiile din stradă. De data asta, era evident că orice ar face preşedintele Iohannis va primi critici. Dacă merge în Piaţă, va fi criticat că încearcă să-şi facă un capital de imagine, iar dacă nu s-ar fi dus, ar fi fost criticat că ignoră Piaţa. Am apreciat modul în care preşedintele Iohannis s-a comportat în această criză. În 2012, preşedintele Băsescu a ratat ocazia de a-şi exercita funcţia de mediator pe care i-o conferă Constituţia. Demersul de consultare a societăţii civile de către Klaus Iohannis va fi eficient însă doar în măsura în care se va instituţionaliza şi permanentiza”, a explicat Mircea Kivu.

Sociologul a recomandat înfiinţarea unei platforme menite să extragă sâmburele raţional al revendicărilor, ideile Pieţei. În acest sens, Mircea Kivu consideră că România ar putea învăţa din modul în care este consultată societatea civilă în Irlanda pe probleme constituţionale cu ajutorul unei platforme speciale.

Demersul de consultare a societăţii civile de către Klaus Iohannis va fi eficient doar în măsura în care se va instituţionaliza şi permanentiza.

Întrebat de greşelile făcute de actualul preşedinte, Kivu a opinat că Iohannis a greşit atunci când a lăsat societatea civilă fără sprijin în dezbaterea asupra votului prin corespondenţă. ”La un moment dat Domnia Sa a abandonat tema şi a lăsat partidele din comisia parlamentară să-şi bată joc de lege, să amâne cât mai mult dezbaterea ei, iar apoi s-o introducă în discuţie pe repede înainte astfel încât să nu se mai poată face nicio corecţie. A ieşit o lege al cărui singur merit este că există. În acea perioadă preşedintele a avut un discurs în Parlament şi mă aşteptam să ridice această problemă, dar n-a făcut-o”, a concluzionat sociologul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne