Mircea Dumitru: "Cel puţin unul din trei copii trăieşte în sărăcie cruntă!"

România ratează în momentul de faţă şansa a sute de mii de copii, a opinat marţi ministrul Educaţiei, arătând că între sărăcie şi lipsa de educaţie este un nefericit cerc vicios: oamenii săraci nu-şi trimit copiii la şcoală şi, privaţi de educaţie, copiii vor deveni adulţi săraci.
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei)
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Cel puţin unul din trei copii trăieşte în sărăcie cruntă, expus riscului de a nu ieşi niciodată din mediul care nu-i oferă nicio şansă în viaţă, a explicat marţi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, în cadrul unei dezbateri pe tema pachetului anti-sărăcie.

"Problema sărăciei este o realitate îngrijorătoare. Nu este vorba aici numai despre faptul că este o diminuare a fiinţei şi a naturii umane, ceea ce este pentru mine, ca profesor de filozofie, unul dintre principalele aspecte îngrijorătoare. Este vorba, în primul rând, dacă ne păstrăm la nivelul faptelor şi al statisticilor sociale, că cel puţin unul din trei copii trăiesc într-o sărăcie cruntă şi sunt expuşi riscului de a rămâne întreaga lor viaţă în acelaşi mediu, care nu le va permite sub nicio formă să se dezvolte şi nu le va acorda nicio şansă în viaţă. Ţara noastră ratează în momentul de faţă şansa a sute de mii de copii, pentru că, de fapt, între sărăcie şi lipsa de educaţie este un nefericit cerc vicios: oamenii săraci nu merg la şcoală, nu găsesc niciun fel de motivaţie intrinsecă sau extrinsecă să găsească resurse să-şi educe copiii iar ca viitori adulţi, lipsa educaţiei îi va menţine în aceeaşi stare de sărăcie", a afirmat ministrul.

Mircea Dumitru a mai explicat, în context, că rezolvarea problemei lipsei de educaţie ca factor care întreţine sărăcia este una din marile provocări ale societăţii.

"Problema noastră şi, în general, a societăţilor stabile şi prospere din Occident a fost cum să spargi acest nefericit cerc vicios. Educaţia, chiar dacă nu este cheia rezolvării acestor probleme, este, fără doar şi poate, una dintre părţile esenţiale a rezolvării acestei probleme, pentru că educaţia trebuie să aprindă şi să întreţină motorul mobilităţii sociale. Dacă nu avem generaţii tinere educate, nu vom avea viitori adulţi care să aibă o viaţă demnă, decentă, şi care să contribuie la dezvoltarea programelor sociale şi a prosperităţii ţării. De aceea, măsurile antisărăcie în educaţie sunt extrem de importante", a adăugat ministrul.

În acest context, Dumitru a precizat că ministerul pe care îl conduce doreşte să deschidă o dezbatere publică cu privire la reforma curiculară pentru învăţământul gimnazial şi a subliniat importanţa unei şcoli mai bune care să formeze profesori performanţi. O altă direcţie în care va acţiona ministerul va fi evaluarea şcolilor doctorale.