Ministrul Transporturilor din Moldova reţinut de către CNA într-un dosar de corupţie

Reţinerea lui Chirinciuc, are loc în cadrul unui dosar penal intentat de CNA pe fapte de corupţie, în care ar fi vizate şi proiecte finanţate din fonduri europene. Ministrul afirmă că totul este un show politic pentru votarea uninominalului.
Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova
Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova (facebook.com)

Patru persoane au fost reţinute joi în urma percheziţiilor desfăşurate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori la domiciliile şi birourile conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi la sediile a doi agenţi economici. Persoanele care se vor afla în arest pentru cel puţin 72 de ore sunt: ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, directorul general-interimar al Administraţiei drumurilor Veaceslav Teleman şi doi şefi a companiilor de construcţii SRL “Nouconst” şi SRL “Global Trans Construct”, toţi patru fiind bănuiţi de organizarea unei scheme infracţionale cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

CNA informează că potrivit materialelor urmăririi penale, ministrul Transporturilor, în complicitate cu persoanele menţionate, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul Transporturilor şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID şi ASD, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Serviciul de presă al CNA notează că în urma măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor discuţiilor, s-a constatat că acţiunile descrise erau sincronizate cu organizarea unor şedinţe cu participarea ministrului Chirinciuc, şefului ASD şi agentului economic, în cadrul cărora asupra ultimului erau făcute presiuni şi ameninţări cu rezilierea contractelor şi introducerea întreprinderii în lista neagră.

“Ca rezultat al acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată o şedinţă din luna februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre ministrul Transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor “Global Trans Construct” şi “Nouconst” cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 - Ialoveni. În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 000 000 de euro) companiilor menţionate mai sus. Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul “Global Trans Construct” ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, circa 400 000 de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD”, se menţionează în comunicatul de presă al CNA.

Procuratura Anticorupţie din R. Moldova a iniţiat urmărirea penală în temeiul articolului 324 alineatul 3 Cod penal - corupere pasivă. Potrivit datelor din dosar, ministrul Chirinciuc şi directorul ASD Veaceslav Teleman sunt coautori ai infracţiunii, iar agenţii economici - complici. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Potrivit protv.md, în momentul reţinerii, ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc a declarat că show-ul politic continuă. ”Trebuie votul uninominal şi sunt învinuit pentru că am furat lut ca să construiesc drumuri. Sunt acuzat pentru faptul că am semnat un ordin cu gropile de împrumut şi se bănuieşte că s-a furat lut pentru construcţia drumurilor."