Ministrul Sănătăţii, sub tunul Opoziţiei. USR susţine moţiunea simplă promovată de PMP

Uniunea Salvaţi România şi partidul Mişcarea Populară şi-au dat mâna pentru a trage un serios semnal de alarmă cu privire la dezastrul din Sănătate patronat de ministrul Florian Bodog.
Florian Bodog
Florian Bodog (Mihut Savu / Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România susţine moţiunea simplă, iniţiată de partidul Mişcarea Populară, împotriva ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, pentru a sancţiona incompetenţa în gestionarea problemelor din domeniu care au apărut în ultimele şase luni, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de partid.

"De la începutul anului, România s-a confruntat o epidemie de rujeolă şi disfuncţionalităţile majore în aprovizionarea cu vaccinuri destinate copiilor. În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii ştia că stocurile de vaccin ROR împotriva rujeolei urmau să fie epuizate până la sfârşitul lunii aprilie, este inadmisibil faptul că abia la mijlocul lunii mai s-a semnat contractul de aprovizionare cu acest tip de vaccin.

Lucrurile nu au stat mai bine nici în ceea ce priveşte achiziţionarea celorlalte vaccinuri. Pe lângă declaraţii fals liniştitoare despre achiziţia vaccinurilor, ministrul Sănătăţii a lansat promisiuni populiste cu privire la reducerea preţului medicamentelor. Reducerea a fost aproape inexistentă şi nu a îmbunătăţit în nici un fel nivelul de trai şi accesul la medicamente al bolnavilor.

În schimb, multe medicamente aflate pe lista de compensare, esenţiale pentru supravieţuirea pacienţilor români, pleacă spre export de îndată ce ajung în depozitele distribuitorilor şi farmaciilor, din cauza politicii deficitare din domeniu", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR, în loc să găsească soluţii la exportul paralel de medicamente, ministrul Sănătăţii a preferat să ignore această situaţie, la fel cum a preferat să amâne şi o decizie în privinţa autorizării sanitare a spitalelor, deşi peste 130 de spitale din România au autorizaţii sanitare de funcţionare formale, neconforme cu cerinţele minime obligatorii, eliberate sub promisiunea unor rapide îndreptări a neajunsurilor.

"Ministrul Sănătăţii Florian Bodog nu a avut curaj să decidă închiderea spitalelor care nu îndeplinesc cerinţele din planurile de conformare nici după 8 ani de când acestea au fost constatate, în schimb a promis construirea, până în anul 2020, a unei platforme medicale pompos denumite "Spitalul republican", pentru care ar urma să cheltuie 1000 de milioane de euro. În mod cert, cu doar o mică parte din această sumă s-ar putea înlătura lipsa de conformitate a celor 130 de spitale!

Incapacitatea ministrului Sănătăţii de a gestiona fondurile din domeniu rezultă şi din declaraţiile contradictorii cu privire la achiziţia de noi ambulanţe. USR consideră că există riscul real ca aparatura să fie achiziţionată şi să nu existe medici sau asistente care să ocupe aceste posturi, nici în prezent, nici în viitor, şi să nu existe nici finanţare pentru respectivele posturi", a transmis USR.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan susţine că modalitatea în care toate aceste probleme au fost abordate în aceste luni oferă motive majore de îngrijorare oricărei persoane, demonstrând că sistemul sanitar nu este o prioritate zero, ci o prioritate redusă la zero.

"Suntem convinşi că într-o zi soarta bolnavilor din această ţară va deveni o prioritate reală, o preocupare de prim rang a celor aflaţi la putere, dar, din păcate, nu este cazul acestei guvernării PSD. Sperăm că moţiunea simplă va întruni voturile necesare, inclusiv, cu ajutorul celor mai lucizi membri ai PSD, care nu vor să îşi asume responsabilitatea pentru greşelile şi deficienţele organizatorice dovedite de ministrul Florian Bodog", a mai precizat USR.

Moţiunea simplă poate fi consultată aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne